Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Τέλος τα self test στα σχολεία μετά το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις μάσκες και τα πιστοποιητικά

Το αργότερο μέχρι αύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί σε ανακοινώσεις
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει και πάλι σήμερα -όπως κάθε Τετάρτη- στις 2 το μεσημέρι, για τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού εν’ όψει και του Πάσχα.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας “χτενίζουν” τα νέα δεδομένα που θα φέρει η άρση των περιορισμών και τα οποία θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας αμέσως μετά το Πάσχα.

Το αργότερο μέχρι αύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί σε ανακοινώσεις, που θα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών των self test στα σχολεία, ενδεχομένως λίγο μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα.

Η αποκλιμάκωση είναι εφικτή καθώς το επιτρέπουν οι μειωμένοι πλέον δείκτες της πανδημίας.

Η άρση και των τελευταίων περιορισμών

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 2α Μαΐου, οπότε θα αρχίσει να υλοποιείται το χρονοδιάγραμμα της άρσης και των τελευταίων περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και της υποπαραλλαγής της Όμικρον 2, που τους τελευταίους τρεις μήνες προκάλεσαν πάνω από 2 εκατομμύρια λοιμώξεις στους Έλληνες.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως μαζί με τους ασυμπτωματικούς και τις επαναλοιμώξεις που ενδεχομένως δεν δηλώθηκαν δεύτερη φορά, μολύνθηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι ο λόγος που -μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών- μας επιτρέπει, όπως λένε οι επιστήμονες, να χαλαρώσουμε τα μέτρα με ασφάλεια.

Ποια μέτρα αναμένεται να ανασταλούν

Αν και πολλές παράμετροι για την χαλάρωση των περιορισμών “παίζονται” μέχρι την τελευταία στιγμή, στις επαφές που είχε το Υπουργείο Υγείας με τα άλλα Υπουργεία που σχετίζονται με τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, όπως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τουρισμού, οριστικοποιήθηκαν τα εξής:

Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί κλιμακωτά από τις 2 Μαϊου και αρχικά θα καταργηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Όσο προχωρά το καλοκαίρι, όμως, θα επεκταθεί και στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους. Η αναστολή αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς κρίθηκε πως τα επιδημιολογικά μας δεδομένα μας επιτρέπουν να συμβαδίσουμε με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρώπης, που έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργησή των πιστοποιητικών.

Μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του για τον οδικό χάρτη της κατάργησης των περιορισμών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε πως το μέτρο θα ανασταλεί με σκοπό, όμως, να επανέλθει από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν αναμένουμε νέα έξαρση της πανδημίας.

«Ολες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως του κατά πόσον πιέζεται το σύστημα υγείας. Αυτό είναι το κριτήριο, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα», τόνισε ο υπουργός.

Ένα self test μετά το Πάσχα στα σχολεία και μετά … τέλος!

Από την Πρωτομαγιά και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, άλλα βασικά μέτρα που μας προστάτευαν μέχρι σήμερα, όπως είναι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές και τους εργαζόμενους, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές θα επανέλθουν με self test κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τα κρούσματα από τις διακοπές του Πάσχα, όμως αυτό το test ενδέχεται να είναι και το τελευταίο της σχολικής χρονιάς.

Το μέτρο ενδέχεται θα καταργηθεί και θα επανέλθει μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και τον Μάιο

Παρά τις φήμες ότι θα καταργηθούν οι μάσκες σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την κατάργηση του μέτρου αυτού. Ειδικά τα σχολεία θεωρούνται εσωτερικοί χώροι με μεγάλο συνωστισμό, οπότε το μέτρο θα παραμείνει παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα στα παιδιά έχουν μειωθεί θεαματικά.

Η διατήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στις γιορτές του Πάσχα, ενώ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να κάνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό και κυρίως στις εκκλησίες (περιφορά Επιταφίου και βράδυ Ανάστασης).

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα, τα οποία θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες συνιστούν εάν έχουμε ηλικιωμένα ή ευπαθή άτομα στο περιβάλλον μας να τα προστατεύσουμε, κάνοντας ένα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) πριν έρθουμε σε επαφή μαζί τους στο πασχαλινό τραπέζι.

Περαιτέρω αύξηση της προστασίας τους ηλικιωμένους μέσω του εμβολιασμού

Στο ίδιο πλαίσιο της προστασίας των ηλικιωμένων άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τέταρτης δόσης (δεύτερης αναμνηστικής) για τα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ σήμερα Τετάρτη (13/4) ανοίγει και για την ηλικιακή ομάδα 70 – 79 ετών. Την Παρασκευή, αναμένεται να απελευθερωθούν τα ραντεβού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Εν τω μεταξύ, από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Ως ένα επιπλέον κίνητρο για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταλογιστεί το πρόστιμο των συνολικά 300 ευρώ σε όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ακόμα και τώρα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, η απόφαση αυτή εάν προκριθεί να ανακοινωθεί το αργότερο ως αύριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών απέδωσε, αφού από τους περίπου 550.000 ανεμβολίαστους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, το 55% έκανε το εμβόλιο.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

1 σχόλιο:

  1. Βρωμιαρηδες.Στην Γερμανια τα εχουν καταργησει όλα εδω και 1 μηνα.Τα Ραπιντ κοστιζανε 2€ τα πληρωνε το κρατος και μπαινανε ολοι παντου.Εισπρακτική εταιρια η ΝΔ 🤮

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365