Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πανελλήνιες 2022: Έτσι θα διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις των ΓΕΛ

Δείτε την Εγκύκλιο

Οδηγίες προς στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών - Πανελλήνιων 2022 με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.


Την εγκύκλιο για την οργάνωση και τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Με την εγκύκλιο αυτή δίνονται οδηγίες στους εκπαιδευτικούς σχετικά με τους επιτηρητές, τα βαθμολογικά και λυκειακά κέντρα, τα περιφερειακά όργανα εξετάσεων, τη διακίνηση των γραπτών,τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια, τους υποψηφίους με ειδικές ανάγκες, κα.


Συγκεκριμένα,


Με την παρούσα εγκύκλιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση – Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις (σχετική εγκύκλιος Φ251/ 155274 /Α5/30-11-2021).


Με την ανωτέρω εγκύκλιο, είχαν καθοριστεί οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και μετά την υποβολή των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών

εξετάσεων.


Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2022 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.).


Οι κ.κ. Περιφερειάρχες αυτοδιοίκησης, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την παροχή κάθε τεχνικής και διοικητικής στήριξης στις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης και στις ΕΕΔΔΕ για την εκπλήρωση της αποστολής τους.


Οι κ.κ. Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπ/σης, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για το συντονισμό της οργάνωσης και διεξαγωγής των εξετάσεων ΚΑΙ : − να συγκροτήσουν άμεσα τις ΕΕΔΔΕ αρμοδιότητάς τους,


- να συντονίσουν την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των οργάνων εξετάσεων.


- να διασφαλίσουν την εφαρμογή της παρούσας


Οι κ.κ. Διευθυντές Δ.Ε. παρακαλούνται για την επίδοση της παρούσας στους προέδρους των Βαθμολογικών Κέντρων της περιοχής ευθύνης τους, στους προέδρους των ειδικών εξεταστικών κέντρων και στους προέδρους των Λυκειακών επιτροπών ΚΑΙ :


− Να ορίσουν άμεσα τα Ειδικά Ε.Κ. αρμοδιότητάς τους, αφού έχουν συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων από τα Λύκεια ευθύνης τους


− Άμεσα να συγκροτήσουν τις Λ.Ε.Ε. ευθύνης τους


− Πέντε (5) μέρες πριν τις εξετάσεις να ορίσουν τους επιτηρητές


− να είναι ήδη έτοιμοι για τη διενέργεια των δοκιμαστικών εκπομπών θεμάτων, μέσα Μαΐου.


- να διασφαλίσουν την εφαρμογή της παρούσας


Οι κκ. Διευθυντές Γενικών Λυκείων παρακαλούνται για τη συνεργασία τους με τους προέδρους των ΕΕΔΔΕ και των Βαθμολογικών Κέντρων καθώς και


− να αποστείλουν άμεσα (στην περίπτωση που δεν έχουν ήδη αποστείλει) στις ΕΕΔΔΕ καταστάσεις και γνωματεύσεις των υποψηφίων για προφορική εξέταση,


− να είναι ήδη έτοιμοι για τη διενέργεια των δοκιμαστικών εκπομπών θεμάτων, μέσα Μαΐου


Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων αναφέρεται:


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων συγκροτούνται με την αντίστοιχη για καθένα απ΄ αυτά διαδικασία, τα εξής περιφερειακά όργανα εξετάσεων:


1. Περιφερειακός Επόπτης Εξετάσεων.


Έγιναν ήδη οι σχετικές ενέργειες, κατόπιν του Φ251/ 42665 /Α5/13-4-2022 εγγράφου μας και με την Φ251/ 51466 /Α5/6-5-2022 ΥΑ ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Επόπτες Εξετάσεων ΓΕΛ.


2. Επιτροπή Εξετάσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΔΔΕ).


1. Σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκροτείται ΕΕΔΔΕ, η οποία αποτελείται από: i) το διευθυντή της Δ/νσης ως πρόεδρο και σε περίπτωση κωλύματος, το νόμιμο αναπληρωτή του ή καθηγητή με βαθμό Α΄ ii) Δύο ΣΕΕ ή καθηγητές Δ.Ε. με βαθμό Α΄. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΕΔΔΕ ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ή σε περίπτωση κωλύματος, του νόμιμου αναπληρωτή του ως Περιφερειακού Επόπτη Εξετάσεων.


Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής Δ.Ε. ως γραμματέας, ένας βοηθός γραμματέας, ένας χειριστής του συστήματος λήψης των θεμάτων, ο σύνδεσμος της ΕΕΔΔΕ με το οικείο βαθμολογικό κέντρο ή το χώρο συγκέντρωσης των γραπτών δοκιμίων, που ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ή σε περίπτωση κωλύματος, το νόμιμο αναπληρωτή του ως Περιφερειακό Επόπτη Εξετάσεων και ο οδηγός για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμών. Αν τα εξεταστικά κέντρα αρμοδιότητας της ΕΕΔΔΕ είναι περισσότερα από επτά και μέχρι δεκατέσσερα, μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέας, αν είναι περισσότερα από δεκατέσσερα και μέχρι είκοσι ένα, τρίτος κ.ο.κ. Ο σύνδεσμος της ΕΕΔΔΕ με το ΒΚ και ο οδηγός μπορεί να είναι και διαφορετικοί για κάθε ημέρα των εξετάσεων. Σύνδεσμος και οδηγός ορίζονται, εφόσον στην πράξη απαιτείται για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμολογιών, για τη διακίνηση των οποίων θα χρησιμοποιηθούν υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Ακόμα και αν οριστούν, θα αποζημιωθούν μόνο εφόσον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το συγκεκριμένο έργο.


2. Έργο της ΕΕΔΔΕ είναι η διαβίβαση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα στα οποία δεν κατέστη εφικτή η απευθείας αποστολή τους από την Κεντρική Επιτροπή, η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων στην περιφέρεια ευθύνης της, η επίβλεψη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και των οδηγιών της Κεντρικής Επιτροπής από τις Λυκειακές επιτροπές, τους επιτηρητές και κάθε εμπλεκόμενο στις εξετάσεις, η άμεση αντικατάσταση και η παραπομπή για πειθαρχικό έλεγχο οποιουδήποτε μέλους Λυκειακής επιτροπής, επιτηρητή, γραμματέα ή βοηθού γραμματέα ή επικουρικού προσωπικού που δεν ασκεί με την ενδεδειγμένη υπευθυνότητα την αποστολή του ή θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εξετάσεων και η άμεση ενημέρωση του Περιφερειακού Επόπτη και της Κ.Ε.Ε., η αποστολή των γραπτών δοκιμίων στο οικείο βαθμολογικό κέντρο και η παραλαβή των βαθμών από αυτό και η αποστολή τους στα λύκεια, η συνδρομή των προέδρων των βαθμολογικών κέντρων για την εξασφάλιση των αναγκαίων βαθμολογητών και η λήψη γενικά κάθε μέτρου αναγκαίου για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών των εξετάσεων στην περιοχή ευθύνης τους.


3. Δεν μπορεί να μετέχει στην ΕΕΔΔΕ με οποιαδήποτε ιδιότητα όποιος/α έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου που εξετάζεται σε εξεταστικό κέντρο της οικείας ΔΔΕ. Ειδικά στην Αττική και Θεσσαλονίκη συγκροτούνται τόσες ΕΕΔΔΕ όσες είναι και οι αντίστοιχες Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης, δηλαδή μία ΕΕΔΔΕ σε κάθε Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης. Επειδή οι ΕΕΔΔΕ κατά τις ημέρες των εξετάσεων, εκτός των άλλων, θα είναι ο μοναδικός κρίκος επικοινωνίας της Κεντρικής Επιτροπής και των Λυκειακών Επιτροπών, για την έγκαιρη αποκατάσταση αυτής της επικοινωνίας και προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός με δοκιμαστικές εκπομπές, θα πρέπει άμεσα, ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από συνεργασία με τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης:


α) Να συγκροτήσει τις ΕΕΔΔΕ ευθύνης του και να ορίσει σε καθεμιά τους βοηθούς γραμματείς που θα έχουν επαφή με τα λύκεια της κάθε Δ/νσης.


β) Να γνωστοποιήσει στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων – Τμήμα Α΄ (αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 2/ΕΕΔΔΕ και ΟΧΙ τις αποφάσεις) τα στοιχεία του προέδρου και του γραμματέα της κάθε ΕΕΔΔΕ, ο οποίος θα είναι και ο σύνδεσμος της κάθε ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής του Υπουργείου Παιδείας και τα τηλέφωνα με τα οποία θα γίνεται η επικοινωνία. Οδηγίες σχετικά με τον χρόνο και τα τηλέφωνα που θα επικοινωνούν οι Γραμματείς των ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής θα σας γνωστοποιηθούν μαζί με το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκπομπών. Επισημαίνεται ότι, επειδή αποστέλλονται θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων και στις ΕΕΔΔΕ, καλό είναι οι τελευταίες με ευθύνη του Προέδρου να συνεδριάζουν σε ελεγχόμενο χώρο κατά τη διάρκεια μετάδοσης των θεμάτων και μέχρι την ώρα δυνατής αποχώρησης των υποψηφίων.


Λυκειακές Επιτροπές Εξετάσεων (ΛΕΕ).

1. Σε κάθε εξεταστικό κέντρο συγκροτείται τριμελής Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων αποτελούμενη από α) το Διευθυντή του οικείου Λυκείου και σε περίπτωση κωλύματος από τον Υποδιευθυντή ή καθηγητή του οικείου Λυκείου με βαθμό Α΄ και σε περίπτωση κωλύματος, από καθηγητή άλλου Λυκείου με βαθμό Α΄, ως πρόεδρο και β) δύο καθηγητές Δ.Ε., κατά προτίμηση από άλλο Λύκειο, ως μέλη που ορίζονται από τον οικείο Διευθυντή της Δ.Ε ή σε περίπτωση κωλύματος, από το νόμιμο αναπληρωτή του ως Πρόεδρο της ΕΕΔΔΕ. Συνιστάται στους Προέδρους των ΕΕΔΔΕ να ορίζουν ως μέλη των Λυκειακών Επιτροπών κατά προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς Λυκείου που δεν δίδαξαν τα τελευταία τρία χρόνια τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα γενικής παιδείας και ομάδων προσανατολισμού.


Με την ίδια απόφαση ορίζονται ένας/μια διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής Δ.Ε. ως γραμματέας, ένας βοηθός γραμματέας, δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων, ένας καθηγητής Δ.Ε. σύνδεσμος με την ΕΕΔΔΕ, που μπορεί να είναι και ο βοηθός γραμματέας, για την διακίνηση των γραπτών και των βαθμών προς και από την ΕΕΔΔΕ και μέχρι τρία άτομα βοηθητικό προσωπικό. Αν οι εξεταζόμενοι μαθητές είναι περισσότεροι από εξήντα και μέχρι εκατόν τριάντα, μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέας και αν είναι περισσότεροι από εκατόν τριάντα και μέχρι εκατόν ογδόντα, τρίτος και αν είναι περισσότεροι από εκατόν ογδόντα, τέταρτος βοηθός γραμματέας.


Ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων στις ΛΕΕ, μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Στα ιδιωτικά λύκεια η ΛΕΕ είναι επίσης τριμελής και αποτελείται από δυο καθηγητές δημόσιων ΓΕΛ και έναν καθηγητή του αντίστοιχου Ιδιωτικού Λυκείου. Πρόεδρος της επιτροπής αυτής ορίζεται ο αρχαιότερος από τους δυο καθηγητές των δημόσιων ΓΕΛ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ό,τι και στις Λυκειακές Επιτροπές των Δημοσίων Γενικών Λυκείων. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται τα αναπληρωματικά μέλη του Προέδρου, των μελών και του Γραμματέα της Επιτροπής.


2. Έργο της Λ.Ε.Ε. είναι η διοργάνωση του εξεταστικού κέντρου, η εποπτεία για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων στο εξεταστικό κέντρο ευθύνης της, η κατανομή των επιτηρητών στις αίθουσες εξετάσεων, μεριμνώντας να μην είναι στην ίδια αίθουσα οι ίδιοι επιτηρητές όλες τις ημέρες των εξετάσεων, αλλά να εναλλάσσονται κάθε ημέρα εξετάσεων, η αναπαραγωγή των θεμάτων σε φωτοαντίγραφα, ο έλεγχος της πιστής και ακριβούς αναπαραγωγής των θεμάτων και η διανομή τους στους εξεταζομένους, η άμεση ενημέρωση της ΕΕΔΔΕ και της ΚΕΕ για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα προκύψει στο εξεταστικό κέντρο, η εποπτεία και ο έλεγχος των επιτηρητών που δεν εκτελούν με την επιβεβλημένη υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους και η γνωστοποίηση των παρατηρήσεων της στην ΕΕΔΔΕ, η συγκέντρωση και αποστολή στην ΕΕΔΔΕ των γραπτών δοκιμίων και γενικά η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων.


4 Σε περίπτωση που τα τακτικά μέλη της ΛΕΕ ορισθούν ως εξεταστές-βαθμολογητές σε Επιτροπή Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον παραστεί ανάγκη, μπορούν να συμμετέχουν ως εξεταστές/βαθμολογητές στις αντίστοιχες Επιτροπές. Συνιστάται όπου αυτό είναι εφικτό να αποφεύγεται ορισμός εκπαιδευτικού του ίδιου Λυκείου στις θέσεις του Γραμματέα και του Βοηθού Γραμματέα.


3. Δεν μπορεί να μετέχει στη Λυκειακή Επιτροπή όποιος έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου/ας που εξετάζεται στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο. Κατά τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανάγκες για τη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία του οικείου Διευθυντή Δ.Ε. και των Προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην παρακωλύεται από τις όποιες επιλογές η ενδεδειγμένη συγκρότηση και λειτουργία των Βαθμολογικών Κέντρων.


Τονίζεται τέλος, ότι οι καθηγητές που συμμετέχουν στις Λυκειακές Επιτροπές ή ορίζονται ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τη βαθμολόγηση γραπτών, εφόσον οριστούν για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου. Οι εμπλεκόμενοι στη Λυκειακή Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των επιτροπών αυτών για την ημέρα εξέτασης του μαθήματός τους. Σε αρκετές περιπτώσεις κάθε χρόνο, τίθεται μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εξεταστών και ιδιαίτερα καθηγητών πληροφορικής, για τις επιτροπές εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


Για το λόγο αυτό ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων στις Λυκειακές επιτροπές (ΛΕΕ), μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια εξεύρεσης καθηγητών της Πληροφορικής του Λυκείου από τους Προέδρους των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων. Εφόσον είναι καθηγητής Λυκείου και έχει διδάξει το εν λόγω μάθημα, την ημέρα εξέτασής του, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη ΛΕΕ.


Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365