Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Κληρώνει» για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, που παραμένουν, τι θα γίνει με την τέταρτη δόση

Αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου επισημαίνοντας ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική. Από Σεπτέμβριο τέταρτη δόση.


Για την πορεία της πανδημίας, τα μέτρα, τις μάσκες καθώς και για τις εισηγήσεις της Επιτροπής μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική.


«Αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή η χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Υπάρχει μια σύσταση ευρωπαϊκή η οποία αναφέρεται ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. Αυτό, μετά ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν και αύριο στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος.


Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων 1η Μαΐου, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρανε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων, ότι δήθεν απελευθερώνουμε τα μέτρα λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 μέρες και έχει μεσολαβήσει και μία εβδομάδα πριν την 1η Μαΐου που ήτανε Πάσχα. Βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας τους θερινούς μήνες όπως είχαμε προβλέψει με βάση τις συμβουλές των ειδικών, είναι πολύ χαμηλή.


Μετά από 16 μέρες και παρόλο που υπήρχε μία πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή δεν υπήρξαν πιστοποιητικά και το μόνο μέτρο το οποίο υπήρχε, ήταν η μάσκα στους κλειστούς χώρους, άρα συνολικά η εστίαση, η διασκέδαση, όλοι οι χώροι μετάδοσης ήτανε ελεύθεροι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα, πλέον φαίνεται ότι αυτό το οποίο μας συμβούλεψαν και οι ειδικοί έχει βάση, ότι όλοι οι θερινοί μήνες δεν φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι να έχει δυνατότητα επανόδου η πανδημία.


«Περιμένουμε εμβολιασμό από Σεπτέμβριο είτε με αναμνηστική δόση είτε ετήσιο»

Παράλληλα, προανήγγειλε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση σημειώνοντας ότι «οι πολίτες βλέποντας τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας και δεδομένου ότι όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση, δεν πάει τώρα να εμβολιαστεί».


Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και το γεγονός πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφασίσει να κατατεθεί αγωγή για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη του δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση και για επιπλέον ζημιά που μπορεί να πάθει, είπε: «Αυτή η αγωγή είναι έτοιμη και έχω δώσει εντολή να κατατεθεί και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν από την αμερικανική δικαιοσύνη ώστε όπως πήρε αποζημίωση το αμερικανικό δημόσιο να λάβει και το ελληνικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365