Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Στοιχεία σοκ: Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Καπλάζει η ακρίβεια

Αύξηση – σοκ κατέγραψε στη χώρα μας ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 9,4%, από 8% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Καπλάζει η ακρίβεια στην Ευρώπη. Στο 9,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα


Εκρηκτική είναι η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ και στην Ελλάδα οι αυξήσεις των τιμών καλπάζουν.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Απρίλιο τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών έφτασε στο 9,4%, από 8% τον Μάρτιο, ενώ από τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει αύξηση τιμών 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.


Η Ελλάδα καταγράφει την 6η ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Τον Μάρτιο η άνοδος του ελληνικού εναρμονισμένου δείκτη ήταν 8%, ενώ αυξήθηκε κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο.


Ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθεί σε διψήφιο ποσοστό. Πολύ πιθανό ο διψήφιος αριθμός να καταγραφεί στα στοιχεία Απριλίου που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (10 Μαΐου). Ο λόγος για τον εγχώριο δείκτη που έχει άλλη στάθμιση (σ.σ. με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365