Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Στη σύνταξη ακόμα πιο νωρίς: Πώς να κερδίσετε έξι μήνες

Συμφωνα με τον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας
Γρηγορότερα στη σύνταξη μπορούν να βγουν όσοι είναι κοντά στα όρια για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν 150 ένσημα.

Ειδικότερα συμφωνα με τον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα μπορούν να αναγνωρίσουν ως 150 ημέρες ασφάλισης ενώ δίνεται και η δυνατότητα προαιρετικής συνέχιση της ασφάλισης. Σε ότι αφορά την αναγνώριση του χρόνου αφορά ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη της ηλικίας τους και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από πέντε πλασματικά έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης, με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Ασφαλισμένος σε φορείς ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ πλην του ΟΓΑ οι οποίοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ηλικίας τους μέχρι 31.12.2022 και έχουν πραγματοποιήσει από 4.350 ως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους φορείς, έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμιά πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού, δύνανται να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης προκειμένου μα θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας των φορέων στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι.

Η αναγνώριση γίνεται με την εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Το δικαίωμα αυτό αποκλείεται εάν οι ασφαλισμένοι έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη ασφάλισης. 

Παράλληλα παρέχεται το δικαίωμα ένταξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία και για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη, για όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης δύνανται να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης τους σύμφωνα με τα άρθρα 18 ή 37 του ν 4387/2016 κατά περίπτωση για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ελάχιστος συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις για την για την απονομή σύνταξης εκδίδεται πράξη απονομής σύνταξης ή οποία περιλαμβάνει την αποδοχή της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, τον χρόνο της προαιρετικής συνέχιση, υο καταβλητεο ποσό, την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος και την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης η οποία είναι η πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και αν κατά την εξέταση της αίτησης διαπιστωθεί ότι υπολείπονται μέχρι 3 έτη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γήρατος.

1 σχόλιο:

  1. σύνταξη σημαίνει τέλος της ενεργής ζωής.Ο ανθρωπος θέλει δουλειά και δραστηριότητα για να είναι ψυχικά καλά.Το καθησιό και οι καφέδες σκοτώνουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365