Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

100 εκατ. για ενίσχυση κτηνοτρόφων, αγροτών

Υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην ελληνική αγορά
Για την ενίσχυση κτηνοτρόφων και αγροτών από την ΕΕ, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος νοσεί με κορονοϊό.

«Υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην ελληνική αγορά. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί πολύ καλά, και οι αγορές που μας προμήθευαν μαλακό σιτάρι μας προμηθεύουν τώρα λίγο περισσότερο για να αναπληρώσουν αυτό που παίρναμε από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτριά μας, και έχουμε και τις ελληνικές παραγωγές που πηγαίνουν πολύ καλά.

Το χαλάζι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιούργησε κάποια μικρά προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές οι καλλιέργειες αναμένονται πολύ καλές. Η κουβέντα που έχει ξεκινήσει έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή.

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παρεμβάσεις ώστε να θωρακιστούμε απέναντι σε ένα κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με την επάρκεια των σιτηρών στη χώρα μας.

Για το ηλιέλαιο

Αναφερόμενος στο ηλιέλαιο, και ποια είναι η κατάσταση με αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγησε ότι:

«Στο ηλιέλαιο θα ξέρουμε περίπου σε 20 ημέρες, πόσα περισσότερα στρέμματα καλλιεργήθηκαν φέτος. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι και στο ηλιέλαιο και στο μαλακό σιτάρι έχουμε πρόσθετες καλλιέργειες φέτος. Είχε γίνει άσκοπη αποθεματοποίηση στο ηλιέλαιο και έτσι δημιουργήθηκε η εικόνα της έλλειψης. Καθόλου ηλιέλαιο να μην έρθει στη χώρα για πέντε μήνες, να μη γίνει καμία εισαγωγή, είμαστε καλυμμένοι.

Εδώ και 1,5 μήνα η τιμή έχει αποκλιμακωθεί. Η νέα παραγωγή από ηλίανθο είναι στο τέλος Αυγούστου. Θεωρούμε ότι η τιμή του ηλιέλαιο θα επανέλθει σε πλαίσια όχι μακριά από τα παλαιότερα».

«100 εκατ. για την ενίσχυση κτηνοτρόφων & αγροτών από την ΕΕ»
Σε ό,τι αφορά στο αυξημένο κόστος παραγωγής με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες, και το αν η ΕΕ προβλέπει ενίσχυσή τους, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει όντως αυξηθεί, είτε μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν.

Έχουν γίνει παρεμβάσεις με εθνικούς πόρους, σε μεγάλο βαθμό η ρήτρα αναπροσαρμογής καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης υπάρχει έκπτωση 15 λεπτά στην αντλία.

Προσπαθήσαμε να δώσουμε και κάποια χρήματα για ζωοτροφές, και μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Πλέον με ευρωπαϊκούς πόρους, θα υπάρχει δυνατότητα να δοθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατ. στον πρωτογενή τομέα. Αυτά θα κατευθυνθούν στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους αγρότες. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Ιουνίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365