Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Αλαλούμ με το έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ, τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν όσοι περιμένουν πως και πως το έκτακτο καλοκαιρινό επίδομα

Σύγχυση επικρατεί για το αν τελικά θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ σε ευάλωτους καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενώ, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε οτι δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή.

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν όσοι περιμένουν πως και πως το έκτακτο καλοκαιρινό επίδομα ύψους 200 ευρώ όπως είχε αντίστοιχα δοθεί τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα σε όσους είχαν ανάγκη με αυστηρά κριτήρια.


Με σημερινές τους δηλώσεις τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί καλοκαιρινή επιταγή ακρίβειας με τον μεν εκπρόσωπο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και τον δε Υπουργό να το αποκλείει για σήμερα καθώς δεν υπαρχουν τα δημοσιονομικά όρια.


Εάν τα έσοδα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επιτρέψει, εδώ είμαστε για να το εξετάσουμε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έδωσε σήμερα απαντήσεις για το ενδεχόμενο να δοθεί νέο έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το καλοκαίρι, στο μοντέλο που μοιράστηκε το «Δώρο Πάσχα» τον περασμένο Απρίλιο.


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη από τον Μάιο, ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε την πιθανότητα τελικά να ξαναδοθούν χρήματα στους πιο ευάλωτους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είπε χαρακτηριστικά:


«Αυτές οι κατηγορίες ενισχύθηκαν τις ημέρες του Πάσχα. Το σύνολο της κοινωνίας και οι πιο ευάλωτοι και η μεσαία τάξη είναι στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Εάν τα έσοδα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επιτρέψει, εδώ είμαστε για να το εξετάσουμε.»


Ωστόσο, τις πληροφορίες ότι το έκτακτο επίδομα θα πληρωθεί τον Ιούλιο, δηλαδή λίγο πριν πληρωθεί το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δεν σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ δεν έδωσε ούτε έναν χρονικό ορίζοντα που ενδέχεται να ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης.


Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή

Από την άλλη ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στο αν θα υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή. Αύριο ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε την κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος. Μελλοντικά εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις, το ποιες θα είναι θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία».


«Η οικονομία αντέχει διότι έχουμε κάνει διορατική αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας. Αυτά παραμένουν στα 39 δις ευρώ. Όμως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας.


Σχετικά με το αν η επιδότηση στα καύσιμα θα επεκταθεί και μετά το πέρας του τριμήνου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο για να πιάσουμε αυτά που έχουμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό. Το πακέτο μέτρο μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι 8,5 δις ευρώ. Οι παρεμβάσεις στα καύσιμα είναι περίπου 600 εκατ. Τα 6 εκατ. ευρώ είναι παρεμβάσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί χώρος και αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία».


«Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου»

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, είπε ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του Ιούλη. «Τα χρήματα αυτά επιδιώκουμε να τα πάρει ο κόσμος τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Το ίδιο κομμάτι της κοινωνίας θα βοηθηθεί αρχές Ιουλίου με την παροχή του 60% αναδρομικά του ρεύματος».


«Δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης στο πορτοφόλι του πολίτη. Αλλά η οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρέμβαση. Το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι. Μειώθηκε η ανεργία, έγινε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Στις φορολογικές δηλώσεις το 75% των πολιτών με τις μειώσεις που έχουμε κάνει δεν πληρώνουν φόρο. Όλα αυτά έγιναν για να βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Ερχόμαστε συνεχώς να ενισχύσουμε όπως μπορούμε την οικονομία», πρόσθεσε.


Υπενθυμίζεται πως το Πάσχα ενισχύθηκαν οι εξής κατηγορίες

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ

625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού

241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση

166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ

34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365