Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Ανακυκλώνω –Αλλάζω Συσκευή»: Έτσι θα καταβληθεί η ενίσχυση – Τι θα γίνει όταν συμπληρωθούν 220.000 αιτήσεις

Πώς θα γίνει η καταβολή της ενίσχυσης

Και επισήμως ενεργοποιείται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»: Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία με τις αιτήσεις, αλλά και τις προϋποθέσεις, ενώ θα οριοθετήσει και χρονικά το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όπως όλα δείχνουν πάντως η πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας είναι η 24η Ιουνίου.


Έτσι, οι πρώτες αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών με κρατική επιδότηση θα γίνουν γύρω στα μέσα Ιουλίου. Άλλωστε, θα δοθεί συγκεκριμένο διάστημα περίπου 15 ημερών για την υποβολή των αιτήσεων. Όσοι θελήσουν να μπουν στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν την σχετική αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα συμπληρώνουν μόλις τρία στοιχεία: Τον ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής.


Πώς θα γίνει η καταβολή της ενίσχυσης

Από εκεί και πέρα οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό αριθμό τον οποίο θα προσκομίζουν στο κατάστημα, ώστε να τους υπολογιστεί η έκπτωση για το προϊόν που θα αγοράσουν.


Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, στα μέσα Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγοράς.  


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο έμπορος κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.


Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούριας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.


Ο αριθμός των δικαιούχων θα προσεγγίσει τους 220.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.


Πώς θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Καλό θα είναι πάντως όσοι σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» να ξέρουν πως δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα στο χέρι. Η επιδότηση θα φανεί απευθείας ως έκπτωση επί της αξίας του νέου προϊόντος το οποίο θα αγοράσουν. Άλλη μία λεπτομέρεια που θα ήταν χρήσιμη να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι αίτηση θα μπορεί να γίνει και απευθείας στο κατάστημα.


Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατ’ αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 220.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).


Οι πρώτοι με βάση τη μοριοδότηση θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.


Για να γίνει αίτηση για επιδότηση συσκευών, θα χρειαστεί να έχετε τους Κωδικούς Taxisnet, αλλά και τον ΑΦΜ.


Η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή «κουπονιού» -ή με άλλα λόγια «ψηφιακής κάρτας»- το οποίο θα ενσωματώνει τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο και με την χρήση του στο κατάστημα το ποσό που περιέχει θα αφαιρείται από το σύνολο της αξίας της νέας συσκευής.


Τα ποσά της επιδότησης

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.


Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ αυτές που θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασθούν είναι οι εξής:


Ψυγεία

Καταψύκτες

Κλιματιστικά.

Τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών θα είναι κλιμακούμενα.


Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:


Air condition: 300 ευρώ.

Ψυγείο: 300 ευρώ.

Καταψύκτης: 150 ευρώ

Μιλάμε πάντως για τα μέσα ποσά δηλαδή για τον μέσο όρο της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.


Αναλόγως της μοριοδότησής του ένα νοικοκυριό μπορεί να πάρει και περισσότερα χρήματα ή και… λιγότερα!


Στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση –για παράδειγμα- κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού. Ανάλογα θα λειτουργήσει το σύστημα και για τις άλλες επιδοτούμενες συσκευές.


Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές συσκευές τους με καινούριες. Από αυτές οι δύο θα μπορούν να είναι κλιματιστικά.


Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης / enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365