Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Έρχεται ρύθμιση για 2 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται χωρίς τίτλους

Πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις που, μετά τους δασωμένους αγρούς, αποτελεί την επόμενη προτεραιότητά του.

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στρέμματα. Πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης (π.χ. παραχώρησης) και όσοι τις εκμεταλλεύονται εισπράττουν εδώ και δεκαετίες κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ηδη για τον καθορισμό της τελικής νομικής φόρμουλας που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των εκχερσωμένων εκτάσεων έγινε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, για το θέμα έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να καταστεί νομικά στέρεος ο νέος σχεδιασμός ώστε να μην τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις που εξέδωσε ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017, με τις οποίες είχε δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι χρηματικού τιμήματος. Για την ιστορία, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ξεπερνούσαν τις 200.000.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη στα χέρια του την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται αναλυτικά η συνεισφορά των εκχερσωμένων εκτάσεων στο τοπικό ΑΕΠ ανά περιφέρεια, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά και το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει, όπως λένε από το Περιβάλλοντος, τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν ο σχεδιασμός και η νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Οπως προαναφέρθηκε, ο τελικός σχεδιασμός δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ωστόσο, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς επεξεργασία και έχουν συζητηθεί περιλαμβάνεται – και – η καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο, όμως, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά και η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000. Επιπλέον, μια άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει οι εκτάσεις αυτές να είναι επιδοτούμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Κι αυτό επειδή σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο αγρότες καλλιεργούν εκχερσωμένες εκτάσεις και παίρνουν και επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην αγροτική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365