Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία παραγράφονται μετά τη δεκαετία – Ποια είναι

Η διάταξη αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταλογίστηκαν μετά το 2016
Άνοιξε ο δρόμος για διαγραφές χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταλογιστεί πέραν μίας 10ετίας λόγω παραγραφής τους. Αυτό προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η διάταξη αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταλογίστηκαν μετά το 2016 και αφορούν περιόδους απασχόλησης και ασφάλισης πριν από τον νόμο 4387/2016 και τα οποία παραγράφονται μόλις συμπληρωθούν 10 έτη μέχρι την ημερομηνία καταλογισμού τους, αντί για 20ετία που προέβλεπε ο ίδιος νόμος.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εφαρμόζει στην πράξη, την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας το φθινόπωρο του 2021 ότι είναι αντισυνταγματική η παραγραφή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 20ετία και το όριο πρέπει να πέσει στη 10ετία.

Για παράδειγμα, ένα χρέος που καταλογίστηκε το 2018 και με τον νόμο 4387 η διαδικασία είσπραξής του πήγαινε μέχρι μία 20ετία πίσω (1998 – 2018), τώρα με τη διάταξη που προωθείται θα παραγραφεί η όποια οφειλή υπάρχει στο διάστημα 1998 – 2008 και θα μείνει προς είσπραξη η οφειλή της περιόδου 2008 – 2018 που είναι εντός της 10ετίας.


Αντίστοιχα, ένα χρέος που ξεκίνησε από το 2005 στο ΙΚΑ και καταλογίστηκε πρώτη φορά το 2020 υπόκειται σε παραγραφή όσον αφορά το διάστημα από 2005 έως 2010 και θεωρείται μη παραγραμμένο αυτό που αφορά τη δεκαετία 2010 – 2020.

Στην πράξη, από τα χρέη που καταλογίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 2016 θα αφαιρούνται ο χρόνος και το ποσό που είναι πέραν της 10ετίας.

ΕΦΚΑ: Χρέη και εισφορές 

Αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ – σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» – κρατάνε «μικρό καλάθι» ως προς τα ποσά των παραγραφέντων χρεών, αφενός γιατί τα χρωστούμενα εργοδοτών και επιχειρήσεων είχαν ήδη 10ετή παραγραφή πριν από το 2016, οπότε η όποια παραγραφή θα αφορά τα χρέη που καταλογίστηκαν με 20ετή παραγραφή μετά το 2016, και αφετέρου διότι ο κύριος όγκος των χρεών δυνάμενων να παραγραφούν προέρχεται από τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, οι οποίες όμως συνδέονται με τη σύνταξη. Αν δεν πληρωθούν, δηλαδή, οι εισφορές, χάνεται και η σύνταξη!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών, αναφέρει το δημοσίευμα, τα προς παραγραφή χρέη αφορούν, κυρίως, τους εργοδότες και αποτιμώνται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις.

Αν όμως συμπεριληφθούν και αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, τότε τα χρέη που μπορεί να σβήσουν από τα κατάστιχα των Ταμείων μπορεί να ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένου όμως ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες ο ασφαλιστικός χρόνος που μετράει για τη σύνταξη συνδέεται άρρηκτα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει, είναι πιθανό η παραγραφή χρεών που υπερβαίνουν τη 10ετία από την ημερομηνία καταλογισμού τους και πίσω να οδηγήσει και σε απώλεια ασφαλιστικού χρόνου που είναι απαραίτητος για τη σύνταξη.

«Φρένο» στην έκδοση σύνταξης
 
Στην πράξη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες η παραγραφή χρεών μπορεί να τους στερήσει και το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη εφόσον δεν επαρκούν οι εισφορές που θα έχουν καταβάλει.

Για να μη μείνουν χωρίς σύνταξη, η διάταξη που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δίνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, όπως και στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) να μπορούν να πληρώσουν και το χρέος που υπερβαίνει τη 10ετή παραγραφή προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να πάρουν σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365