Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Τιμές ενέργειας: Αυξάνονται οι φόβοι για εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα

Η κατάσταση τείνει να γίνει ένας φαύλος κύκλος
Εντείνεται η ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη για την πορεία των τιμών στη ενέργεια. Πάνω από τέσσερις μήνες από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση όχι μόνο δεν λέει να ομαλοποιηθεί, αλλά τείνει να γίνει ακόμη χειρότερη.

Καθώς οι τιμές ενέργειας… δείχνουν τα “δόντια” τους, οι κυβερνήσεις λειτουργούν περισσότερο πυροσβεστικά και αδυνατούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις. Η κατάσταση τείνει να γίνει ένας φαύλος κύκλος με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να βρίσκονται στο στόχαστρο μίας κρίσης που όμοια της, αναφορικά με την ένταση και τα χαρακτηριστικά της, δεν υπάρχει στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει μία σειρά από παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας, κάποιες εξ αυτών έχουν ακυρωθεί στην πράξη, ενώ κάποιες άλλες προκαλούν δημοσιονομική αιμορραγία και αυξάνουν δυσθεώρητα το έλλειμμα.

Οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο μετά από μία μικρή περίοδο πτώσης έχουν επιστρέψει ξανά σε ανοδική τροχιά και αγγίζουν εκ νέου τα 120 δολάρια το βαρέλι. Είναι σημαντικό να τονίσει κάποιος, ότι η πτώση της τιμής στην αντλία μέχρι στιγμής είναι ελάχιστη, σχεδόν πέντε λεπτά το λίτρο, ενώ η κάπου εδώ οι καταναλωτές μάλλον θα πρέπει εκ νέου να περιμένουν νέες επιβαρύνσεις.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έκλεισε χθες κοντά στα 118 δολάρια το βαρέλι και ήταν η 3η ημέρα με κέρδη.

Στο άλλο μέτωπο αυτό του φυσικού αερίου, η τιμή διατηρήθηκε και χθες οριακά πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα. Μία τιμή που αναμφίβολα τρομάζει, αφού αποτελεί το βασικό καύσιμο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο ρεύμα, παρά την χθεσινή πτώση η χονδρική τιμή παρέμεινε πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα στα οποία αν συνεχίσει επί μακρόν να διατηρείται τότε είναι σίγουρο ότι τα χρήματα που έχει προβλέψει η κυβέρνηση να ξοδέψει για το νέο σύστημα υπολογισμού των λογαριασμών, σίγουρα δεν θα επαρκέσουν.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 2 δισ. για μία ολόκληρη χρονιά, δηλαδή έως και τις 30 Ιουνίου του 2023.

Νέα βουτιά στην Wall Street

Την ίδια στιγμή πάντως να σημειωθεί ότι κορυφώνεται η ανησυχία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Χθες στα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς η ανάγνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ θορύβησε τους επενδυτές και επανέφερε τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης.

Τα στοιχεία για την οικονομία ήρθαν να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών για επερχόμενη ύφεση εν μέσω των προσπαθειών της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει, μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν η αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο και για αυτό το λόγο εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 491 μονάδες ή 1,56% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 30.946 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,98% ή 343 μονάδες στις 11.181 μονάδες. O S&P 500 έχασε 2% στις 3.821 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365