Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με τρία στοιχεία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα επιλέξετε την καλύτερη συσκευή

Η επιδότηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες
Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με κωδικούς TaxisNet, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι αιτήσεις.


Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.


Η επιδότηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ.


Ανάλογα με το εισόδημα, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.


Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, με βάση τα ακόλουθα όρια:

έως δύο συσκευές της κατηγορίας «Κλιματιστικά»,

έως μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία»,

έως μία συσκευή της κατηγορίας «Καταψύκτες».

Σχετικά με τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα.


Θα επιλέγουν επίσης και τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν.


Ακολούθως θα παίρνουν τον ηλεκτρονικό αριθμό, το voucher δηλαδή, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Παράλληλα κατά τη διαδικασία της εγκατάσταση της νέας συσκευής από τον επαγγελματία, θα συμπληρώνεται και μια υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή που αφαιρέθηκε, είναι παλιά.


Πώς θα διαλέξετε την καλύτερη συσκευή

Στον ιστότοπο tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.


Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει».


«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.


Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές».


1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365