Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

«Ξαφνικίτιδα»: Συνωμοσίες και πραγματικότητα

Τι ισχύει όμως πραγματικά;
Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου σε νέους ανθρώπους, αν και είναι πολύ παλιό, «ανακαλύφθηκε» τώρα από τους συνωμοσιολόγους του διαδικτύου, οι οποίοι έσπευσαν να το συνδέσουν με τα εμβόλια. Τι ισχύει όμως πραγματικά;


Οι άνθρωποι γενικά αναγνωρίζουν ένα γεγονός σαν αλήθεια μόνο όταν το γεγονός συμφωνεί μ’ αυτά που ήδη πιστεύουν, έλεγε ο θρυλικός Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής του CBS, Άντι Ρούνεϊ. Στην εποχή του διαδικτύου και των ατελείωτων συνωμοσιών που εμφανίζονται από παντού η φράση αυτή μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν να ακούσουν, να διαβάσουν και τελικά να πιστέψουν μόνο αυτό που τους φαίνεται σωστό και αληθινό άσχετα αν βασίζεται έστω και σε κάποιο ψήγμα αλήθειας ή όχι. Ενδεικτικό είναι ότι ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βαφτίζουν οποιαδήποτε ασθένεια ως αποτέλεσμα των εμβολίων κατά του κοροναϊού χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλά απλώς γιατί αυτό βολεύει το αφήγημα της «αλήθειας» τους.


Αυτό συμβαίνει και με το λεγόμενο «Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου από Αρρυθμία», μια πάθηση γνωστή εδώ και δεκαετίες που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο νέους κυρίως ανθρώπους. Οι απανταχού συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι το Σύνδρομο εμφανίστηκε ξαφνικά τώρα- μετά την πανδημία- και φυσικά το αποδίδουν στα εμβόλια, ενώ έχουν ονομάσει κοροϊδευτικά την ασθένεια ως… ξαφνικίτιδα. Η αλήθεια ωστόσο απέχει κατά πολύ.


Ούτε νέο, ούτε μυστήριο


Το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από Αρρυθμία» (Sudden Arrhythmia Death Syndrome – SADS) είναι μία πάθηση που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, καθώς η πρώτη επίσημη καταγραφή του προέρχεται από το 1977, ενώ αναφορές γι’ αυτήν υπάρχουν ήδη από το 1948.


Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από Αρρυθμία  αφορά κυρίως εφήβους και ενηλίκους κάτω των 40 και εμφανίζεται όταν η καρδιά ενός ατόμου φαίνεται να σταματά ξαφνικά – κυρίως στον ύπνο του- χωρίς ξεκάθαρη αιτία και πολύ συχνά μάλιστα σε άτομα που φαίνονται να είναι απολύτως υγιή.

 

Το σύνδρομο είναι σχετικά σπάνιο ωστόσο είναι υπαρκτό. Καταγράφηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1977 μεταξύ προσφύγων Χμονγκ που είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το σύνδρομο καταγράφηκε ξανά στην Σιγκαπούρη, όταν μια μελέτη έδειξε ότι 230 υγιείς κατά τα άλλα Ταϊλανδέζοι εργάτες είχαν πεθάνει ξαφνικά για ανεξήγητους λόγους μεταξύ του 1982 και του 1990.


Η πρώτη αναφορά ωστόσο για ξαφνικούς θανάτους χωρίς αιτία υπήρξε ήδη από το 1948, όταν 81 άνθρωποι από τις Φιλιππίνες πέθαναν «μυστηριωδώς» στον ύπνο τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δούλευαν ως εργάτες στην Χαβάη. Ωστόσο τότε η υπόθεση δεν μελετήθηκε περαιτέρω καθώς δεν υπήρχε κάποιο σχετικό μοτίβο. Ωστόσο καθώς τα χρόνια περνούσαν τέτοια περιστατικά άρχισαν να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι που το σύνδρομο άρχισε να μελετάται στις αρχές της δεκαετίας του ’80.


«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», αναφέρει το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών. Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.


Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας περιγράφοντας το σύνδρομο αναφέρει: «Ο ρυθμός της καρδιάς (ο οποίος ελέγχει τους χτύπους) ελέγχεται από ηλεκτρικούς παλμούς. Αν πάει κάτι λάθος στους ηλεκτρικούς παλμούς, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανωμαλία στον ρυθμό της καρδιάς, γνωστό και ως αρρυθμία. Κάποιες αρρυθμίες μπορεί να είναι επικίνδυνες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία και μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή. Ο ρυθμός της καρδιάς σας και οι ηλεκτρικοί παλμοί σταματούν μετά το θάνατο και αυτό σημαίνει ότι ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί πια να εντοπιστεί και η δομή της καρδιάς θα φαίνεται φυσιολογική. Γι’ αυτό το λόγο η αιτία της καρδιακής ανακοπής δεν μπορεί να εντοπιστεί κι έτσι μπορεί να καταλήξουμε στο SADS επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να βρούμε».


Οι γιατροί έχουν εξετάσει πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε τέτοιους θανάτους όπως η διατροφή, η τοξικολογία, οι ασθένειες της καρδιάς, ο μεταβολισμός και η γενετική προδιάθεση.


Υπολογίζεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος θανάτου αφορά ετησίως περίπου 110,8 άτομα στα 100.000 στις ΗΠΑ και 14,9 άτομα στα 100.000 στην Ιαπωνία με τους αριθμούς να είναι σχετικά σταθεροί κάθε χρόνο.


Μια μελέτη του 2007 στην Αγγλία είχε συμπεριλάβει τις μαρτυρίες 117 ιατροδικαστών από όλη τη χώρα. Σε αυτήν είχε διαπιστωθεί ότι το σύνδρομο SADS είχε εντοπιστεί κατά κύριο λόγο σε νεαρούς άντρες, ενώ σημειώνονταν περίπου 500 θάνατοι SADS κάθε χρόνο στην Αγγλία, ένας αριθμός που ήταν οχτώ φορές μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογιζόταν ως τότε.


Τα τελευταία δύο χρόνια το  «Baker Heart and Diabetes Institute» της Μελβούρνης προσπαθεί να αναπτύξει το πρώτο μητρώο SADS της χώρας για την πολιτεία της Βικτόρια.


«Υπάρχουν περίπου 750 περιπτώσεις ετησίως, ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών στη Βικτώρια που παθαίνουν ξαφνικά καρδιακή ανακοπή», είπε ένας εκπρόσωπος. «Από αυτούς, για περίπου 100 δεν θα βρεθεί η αιτία του θανάτου, ακόμη και μετά από εκτεταμένες έρευνες, όπως η πλήρης αυτοψία (φαινόμενο SADS)», αναφέρει.


Η καρδιολόγος και ερευνήτρια Dr Ελίζαμπεθ Πάρατζ δήλωσε: «Το μητρώο του Baker ήταν το πρώτο στη χώρα και ένα από τα λίγα στον κόσμο που συνδύαζε πληροφορίες ασθενοφόρου, νοσοκομείου και ιατροδικαστικής. Υπάρχουν καταγραφές από ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και δεν βρέθηκε καμία αιτία που την προκάλεσε», συνέχισε η ίδια.


Η γιατρός πιστεύει ότι η πιθανή έλλειψη ευαισθητοποίησης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «πολλά γίνονται εκτός των παραδοσιακών ιατρικών πλαισίων».


«Η πλειονότητα αυτών των συμβάντων με SADS, στο 90%, συμβαίνουν έξω από το νοσοκομείο. Το άτομο δεν τα καταφέρνει, επομένως είναι στην πραγματικότητα το προσωπικό του ασθενοφόρου και οι ιατροδικαστές που φροντίζουν στο μεγαλύτερο μέρος αυτούς τους ασθενείς», εξήγησε.


Τα προειδοποιητικά σημάδια


Ωστόσο, το SADS στις περισσότερες περιπτώσεις δεν «χτυπά» τόσο ξαφνικά όσο θεωρείται. Το Ίδρυμα SADS, που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από SADS έχουν κάποιο από τα κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.


Ένα από τα πιο βασικά σημάδια είναι το οικογενειακό ιστορικό διάγνωσης SADS ή ο ξαφνικός, ανεξήγητος θάνατος ενός μέλους της οικογένειας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα σε περίπτωση που κάποιος συγγενής πρώτου κυρίως βαθμού έχει κάποιο εγγενές καρδιολογικό πρόβλημα, όπως το σύνδρομο μακρού QT, το σύνδρομο Brugada, αρρυθμιογόνο καρδιομυοπάθεια της δεξιάς κοιλίας κ.α. Παράλληλα, προειδοποιητικό σημάδι μπορεί να αποτελέσει και μια λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια άσκησης ή όταν κάποιος είναι ενθουσιασμένος ή ξαφνιασμένος.

 

Σύμφωνα με μελέτες σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς την εβδομάδα πριν υποστούν καρδιακή ανακοπή είχαν εμφανίσει ορισμένα ήπια συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος (στο 52% των περιπτώσεων), δύσπνοια (22%), λιποθυμία (7%), ενώ το 19% δεν είχε κανένα απολύτως σύμπτωμα.


Κι ύστερα ήρθαν οι συνωμοσίες…


Στις 8 Ιουνίου 2022, η διάσημη προσωπικότητα των social media, Κάντενς Όουεν, με 4 εκατ. ακολούθους μόνο στο Facebook (αριθμεί ακόμα 3 εκατ. ακολούθους στο Twitter, 4.4 στο Instagram και σχεδόν ένα εκατ. στο YouTube) ανέβασε μια ανάρτηση στο Facebook συνδέοντας τα εμβόλια (όλα και όχι μόνο του κοροναϊού) με την ασθένεια από την οποία πεθαίνουν νέοι άνθρωποι. Μάλιστα η Όουενς τόνισε ότι η ασθένεια είναι «νέα» και «μυστηριώδης» από τα οποία δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.


«Ήθελα απλώς να δηλώσω δημόσια ότι τα παιδιά μου θα παραμείνουν εντελώς ανεμβολίαστα και ότι πραγματικά εύχομαι οι γονείς μου να είχαν πάρει διαφορετικές αποφάσεις για μένα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σε άλλα νέα – έχετε ακούσει πώς οι νέοι ενήλικες πεθαίνουν ξαφνικά και είναι εντελώς μυστήριο στους γιατρούς σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό;».


Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα άρθρο της Daily Mail σχετικά με τις καταγραφές των αιφνίδιων θανάτων από το «Baker Heart and Diabetes Institute» της Μελβούρνης. Στο άρθρο δεν υπήρχε καμία αναφορά και δεν γινόταν καμία σύνδεση με το εμβόλιο του κοροναϊού ή με οποιοδήποτε εμβόλιο, ωστόσο η λεζάντα που επέλεξε η Όουενς οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι τα δύο αυτά θέματα συνδέονται. Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει ελάχιστοι πιθανότατα διάβασαν όλο το άρθρο προσεκτικά κι έτσι έμεινε στο μυαλό η εντύπωση που δημιούργησε η «διάσημη» προσωπικότητα που ακολουθούν.


Σε σχόλιο της ιστοσελίδας PolitiFact (κάτι σαν τα Ellinika Hoaxes) στην ανάρτηση της Όουενς ότι το σύνδρομο του SADS όχι μόνο δεν είναι καινούργιο, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνδέεται με τα εμβόλια η Όουενς απάντησε ότι η ίδια δεν έκανε καμία σύνδεση αυτών των δύο. Απλώς… έτυχε στην ίδια ανάρτηση να αναφερθεί στα εμβόλια και σε αυτή τη «μυστηριώδη» ασθένεια και οι ακόλουθοί της έσπευσαν να την επευφημήσουν και να σχολιάσουν ότι οι ιστοσελίδες όπως το PolitiFact προσπαθούν να θολώσουν την αλήθεια και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα εταιριών. Φυσικά, παρόλο που η Όουενς υποστήριξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συνδέσει τα εμβόλια με αυτή τη «μυστηριώδη ασθένεια», το έκαναν οι ακόλουθοί της: «Μυστήριο για τους γιατρούς, αλλά δεν είναι μυστήριο για τους κατασκευαστές των εμβολίων. Το δηλητήριο κάνει τη δουλειά του», έγραψε χαρακτηριστικά ένας, ενώ χιλιάδες ήταν και τα ανάλογα σχόλια. Είναι ενδεικτικό ότι η ανάρτηση έχει λάβει ως σήμερα πάνω από 34 χιλιάδες like, ενώ έχει κοινοποιηθεί πάνω από 5,9 χιλιάδες φορές και έχει λάβει 6,3 χιλιάδες σχόλια. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στα σχόλια ορισμένοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τον ξαφνικό θάνατο κάποιου νεαρού συγγενή τους και μάλιστα πολλοί συμπλήρωναν ότι οι νέοι αυτοί συγγενείς τους που έφυγαν από τη ζωή δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κοροναϊό. Ακόμα και αυτό όμως δεν έμοιαζε να χαλάει το «αφήγημα» των περισσοτέρων. Κι αυτή είναι μόνο μια από τις χιλιάδες ανάλογες αναρτήσεις σε όλες τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων που προωθούν την σύνδεση μεταξύ των ξαφνικών θανάτων – παρόλο που αυτοί είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες- με το εμβόλιο.


Στη χώρα μας το hashtag #ξαφνικίτιδα στο Twitter περιλαμβάνεται σε χιλιάδες tweet. Πρόσφατοι θάνατοι νεαρών ανθρώπων παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα του εμβολίου του κοροναϊού χωρίς καν να είναι γνωστό αν ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του είχε κάνει το εμβόλιο ή όχι. Ακόμα και στην πρόσφατη περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας που πέθανε ξαφνικά ενώ προπονούνταν, όταν η θεία της δήλωσε ότι όχι μόνο δεν είχε κάνει το εμβόλιο αλλά «ήταν αντίθετη σε όλα αυτά» πολλοί κατηγόρησαν τη γυναίκα ότι είχε «πληρωθεί» από κάποιους για να κάνει αυτή τη δήλωση. Άλλοι δήλωναν ότι μόνο αν τους δοθεί το ΑΜΚΑ της κοπέλας για να δουν αν όντως έχει κάνει ή όχι το εμβόλιο θα πειστούν!  Κυκλοφορούν μάλιστα βίντεο με ανακοπές αθλητών που πέθαναν κατά την διάρκεια αγώνων, στα οποία επίσης γίνεται σύνδεση με το εμβόλιο του κοροναϊού. Η λεπτομέρεια είναι ότι τα βίντεο αυτά προέρχονται ακόμα και από τη δεκαετία του ’90!


Η –όχι και τόσο δημοφιλής για πολλούς- αλήθεια που προέρχεται από επιστημονικά δεδομένα κι όχι από προσωπικότητες του ίντερνετ είναι ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από SADS. Μια μελέτη του 2015 που είχε συγκεντρώσει στοιχεία από όλες τις σχετικές προηγούμενες έρευνες κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ εμβολίων και ξαφνικών θανάτων σε ενήλικες ή παιδιά εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Μετά την έλευση του εμβολίου για τον κοροναϊό, μια μελέτη του CDC το 2021 δεν εντόπισε κανέναν κίνδυνο θανάτου για όσους εμβολιάστηκαν.


Παράλληλα, σε καμία μελέτη δεν έχει αποδειχθεί κάποια σύνδεση μεταξύ του ξαφνικού θανάτου σε παιδιά με κάποιο από τα παιδιά εμβόλια. Οι αιτίες του ξαφνικού θανάτου και στα παιδιά (SIDS) είναι άγνωστες, ωστόσο πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι συνδέεται με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.


«Από τη στιγμή που τα εμβόλια δίνονται σχεδόν στο 90% των παιδιών που είναι κάτω από ενός έτους και κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 1.600 περίπου περιπτώσεις ξαφνικών θανάτων σε παιδιά, στατιστικά θα περίμενε κανείς να έχουμε 50 τέτοιους θανάτους το πρώτο 24ωρο απ’ όταν το παιδί λαμβάνει το εμβόλιο», αναφέρει το Νοσοκομείο Παιδιατρικής της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. «Ωστόσο, επειδή η συχνότητα του SIDS είναι η ίδια τόσο σε παιδιά που έχουν ή δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ξέρουμε ότι η SIDS δεν προκαλείται από τα εμβόλια», τονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365