Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Προσδοκίες και φόβοι από τους καταναλωτές, αντιδράσεις από τους παρόχους ενέργειας

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και των προμηθευτών ενέργειας

Από την Παρασκευή ξεκινάει η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα (αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής), με τους καταναλωτές να ελπίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα πάψουν να έχουν υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και να φοβούνται μήπως αποδειχθεί – το νέο σύστημα – κατώτερο των προσδοκιών.


Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και των προμηθευτών ενέργειας, που μεταξύ των άλλων εκφράζεται η αντίθεσή τους για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού κάτι τέτοιο όπως υποστηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο Σύνδεσμος επικεντρώνει την κριτική του στην ρύθμιση που επιβάλλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν την θέση τους σε ισχύ, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες κρίσης είναι αδύνατη η πρόβλεψη των τιμών.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:


«Είναι κατανοητή η καλή πρόθεση του Υπουργείου να λάβει μέτρα υπέρ των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ωστόσο απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι προτεινόμενες διατάξεις παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή τους και δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της «οριακής τιμής» του συστήματος.


Οι διατάξεις αυτές αναμένεται συνεπώς να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια».


Παράλληλα σημειώνεται ότι, «δεδομένης της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς».


Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι «η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών, αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν».


Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις τονίζεται ότι «οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.


Επιπρόσθετα, η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προηγούμενους προμηθευτές, αναμένεται με βεβαιότητα να επιτείνει τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού», και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους στις ανακύπτουσες επισφάλειες.


Οι προτεινόμενες διά της τροπολογίας αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε κατάργηση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζουν πολύ σοβαρά τεχνικά και ρυθμιστικά ζητήματα, και θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω ως προς την εφαρμογή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365