Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Έρχεται ενισχυμένο το Fuel Pass 2, τι θα προβλέπει το νέο πακέτο - «Παράθυρο» για καλοκαιρινή «επιταγή ακρίβειας»

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2 αναμένονται μέσα στην εβδομάδα

Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τις αιτήσεις του Power Pass, ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων για το νέο πακέτο μέτρων στα καύσιμα.


Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2 αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου τα μέτρα να «τρέξουν» από την 1η Ιουλίου και θα έχουν διάρκεια 3 μηνών.


Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιγράφουν ένα ενισχυμένο πακέτο σε σχέση με το πρώτο Fuel Pass.


Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, ο δρόμος για περισσότερα χρήματα και περισσότερους δικαιούχους, άνοιξε μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου - Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.


Το νέο πακέτο

Ο δεύτερος γύρος του Fuel Pass είναι βέβαιο ότι θα αφορά περισσότερα νοικοκυριά, με το εισοδηματικό όριο για το οικογενειακό εισόδημα να αυξάνεται στις 45.000 ευρώ καθαρά, από 30.000 ευρώ που ήταν στο πρώτο πακέτο.


Αντίστοιχα, θα αυξηθεί το ποσό της επιδότησης από τα 30 έως 50 ευρώ που ήταν το fuel pass 1, στα 40 έως 60. Βέβαιο είναι ότι αυξημένο θα είναι και το ποσό που θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση της βενζίνης, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ ευρώ.


Πέρα από τα εισοδηματικά όρια, οι υπόλοιπες προϋποθέσεις είναι οι δικαιούχοι να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κανονικά. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τον πρώτο γύρο, με τα φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης, ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ, κάνοντας χρήση του προσωπικού κωδικού πρόσβασης στο TAXISnet.


Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η παράταση της επιδότησης στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Η επιδότηση της τιμής στα διυλιστήρια για το πετρέλαιο κίνησης, έφερε απευθείας μείωση της τιμής και ταυτόχρονα σχετική συγκράτηση των αυξήσεων σε σχέση με τη βενζίνη.


Ενισχυμένη όπως φαίνεται θα είναι και η επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.


Λιγότερο πιθανό μοιάζει πλέον το σενάριο απευθείας επιδότησης της τιμής της βενζίνης, όπως έχει γίνει ήδη με το diesel κίνησης, παρά το γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως αν η κίνηση γίνει συνδυαστικά με το επίδομα καυσίμων, η τιμή στην αντλία θα υποχωρούσε στην περιοχή των 2 ευρώ.


Επιταγή ακρίβειας

Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κρίνουν και τις δυνατότητες για μια καλοκαιρινή επανάληψη της «επιταγή ακρίβειας» η οποία δόθηκε το Πάσχα. Δικαιούχοι το Πάσχα ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητα περιουσία έως 200.000 ευρώ.


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, σχετικά με το αν εξετάζεται να δοθεί και νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, άφησε ανοιχτό το παράθυρο τονίζοντας ότι «νέα μέτρα θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Πρώτα ενημερώνεις τον πρωθυπουργό, αποφασίζεις υπό την καθοδήγησή του και μετά ανακοινώνεις μέτρα».


1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365