Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για Fuel Pass και Power Pass - Πώς θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι

Το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές θα κληθούν να υποβάλλουν και πάλι αιτήσεις
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση ενός ακόμα πακέτου στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές θα κληθούν να υποβάλλουν και πάλι αιτήσεις είτε για το Power Pass προκειμένου να τους επιστραφεί μέρος των «παραφουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος, είτε για το Fuel Pass όπου θα εισπράξουν για δεύτερη φορά ένα επίδομα βενζίνης.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιστροφή μέρους των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος που πλήρωσαν οι καταναλωτές. Η διαδικασία θυμίζει αυτή του Fuel Pass, καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα.

Την επιστροφή χρημάτων δικαιούνται αποκλειστικά οικιακοί καταναλωτές συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας. Αντίστοιχα, η επιστροφή αφορά τα τιμολόγια κύριας ιδιοκτήτης ή μισθωμένης κατοικίας, όπως και τη μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών τα οποία σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, στην οποία θα μπουν με τους κωδικούς του TAXIS, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που το σύστημα θα έχει αυτόματα αντλήσει.

Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό.

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση. Η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.

Ξεκινά το Fuel Pass 2

Βέβαιη θεωρείται η επανάληψη του επιδόματος βενζίνης. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί για την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου. Τα σενάρια που εξετάζονται εντάσσουν περισσότερους δικαιούχους, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης στα 40 έως 60, από 30 έως 50 που ήταν στον προηγούμενο κύκλο.

Στον πρώτο κύκλο του επιδόματος οι δικαιούχοι έπρεπε να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων εξετάζεται το ενδεχόμενο το εισοδηματικό κριτήριο να αυξηθεί στην περιοχή των 40.000 έως 45.000 ευρώ.

Ενεργά παραμένουν και τα σενάρια επιδότησης απευθείας της τιμής της βενζίνης, στη λογική που γίνεται με ντίζελ κίνησης. Εάν η κίνηση γίνει συνδυαστικά με το επίδομα καυσίμων, στόχος θα είναι η τιμή να συγκρατηθεί στην περιοχή των 2 ευρώ, σενάριο όμως που προϋποθέτει να μην συνεχιστεί η εκρηκτική πορεία της τιμής της βενζίνης.

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η παράταση της επιδότησης στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση της τιμής στα διυλιστήρια για το πετρέλαιο κίνησης, έφερε απευθείας μείωση της τιμής και ταυτόχρονα σχετική συγκράτηση των αυξήσεων σε σχέση με τη βενζίνη.

Πέρα από τα μέτρα τα οποία αφορούν απευθείας τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια και την επιδότηση βενζίνης και ηλεκτρικού ρεύματος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να επαναλάβει το καλοκαίρι την «επιταγή ακρίβειας» η οποία δόθηκε το Πάσχα. Δικαιούχοι το Πάσχα ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητα περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365