Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Διακοπές με Fuel Pass: Τρίμηνη η επιδότηση στα καύσιμα – Από τον Ιούλιο σε ισχύ

Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε το ύψος και τους δικαιούχους του νέου Fuel Pass, αφού ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Οικονομικών έδωσαν πολλές… πληροφορίες για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα.


Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην επιδότηση στα καύσιμα, επιβεβαιώνοντας πως έρχεται από τον Ιούλιο η δεύτερη… έκδοση του Fuel Pass και πως το βοήθημα σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης θα δοθεί (και) για τους μήνες των διακοπών.


Το πρωί της Τετάρτης (15.06.2022), ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΙ, δεν είπε… πολλά περισσότερα για το Fuel Pass. Επανέλαβε ότι η επιδότηση σε βενζίνη και πετρέλαιο θα είναι τρίμηνη και πως ο τρόπος που θα δοθεί και άλλες λεπτομέρειες θα «κλειδώσουν» στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα.


Στην ερώτηση αν η νέα επιδότηση στα καύσιμα θα είναι «γενναία», ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι… σχετικό, γιατί μπορεί το ποσό που θα δοθεί για το οικονομικό επιτελείο να είναι «γενναίο» αλλά για τον πολίτη να είναι «ψίχουλα». Σε κάθε περίπτωση οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε.


Όπως εδώ και μέρες έχει γράψει το newsit.gr, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει τους δικαιούχους του Fuel Pass, αυξάνοντας το εισοδηματικό όριο στις 45.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε η επιδότηση για τη βενζίνη να δοθεί στην αντλία, όπως γίνεται στο πετρέλαιο κίνησης, είτε το ποσό να αυξηθεί στα 60 ευρώ.


Το αν η παρέμβαση για τη βενζίνη θα δοθεί απευθείας στην αντλία και θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων.


Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ


Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.


Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες.


Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:


Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ

Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)

Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ

Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ

 


Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365