Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, «αγκάθι» η ακρίβεια

Προβάδισμα έξι μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκόπηση της Prorata

Η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το μείζον πρόβλημα των πολιτών, με τη «ψαλίδα» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στις έξι μονάδες υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με έρευνα της Prorata.


Προβάδισμα έξι μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκόπηση της Prorata. Απογοήτευση από το κυβερνητικό έργο, με αιχμή την ακρίβεια. Ωστόσο, παρέχεται ψήφος εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.


Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Δεν θα κάνω τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, που άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31% τον Μάιο του 2022 (αύξηση 1% από τη μέτρηση του Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (24,5% τον Απρίλιο) και τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,5% (12% τον Απρίλιο). Ακολουθούν, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 – που μένει εκτός Βουλής, βάσει της μέτρησης – με ποσοστό 2.2%. Τα ποσοστά και των τριών αυτών κομμάτων παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.


Απογοήτευση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι πως στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το κυβερνητικό έργο της ΝΔ», το 66% απαντά «όχι ιδιαίτερα/καθόλου», ενώ το 34% απαντά «απόλυτα/αρκετά». Όμως πολύ πιο δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες από το αντιπολιτευτικό έργο και, μάλιστα, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεκριμένα, με τα αποτελέσματα της μέτρησης, «όχι ιδιαίτερα/καθόλου» ικανοποιημένοι από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 79%, από του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 82% και από αυτό του ΚΚΕ το 85%. Παράλληλα, το 73% των πολιτών απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μέτρηση, πλάι στην παγιωμένη πλέον μεγάλη εικόνα της απογοήτευσης και του θυμού, παρατηρείται για πρώτη φορά, μετά πολλούς μήνες, οριακή αύξηση όσων αισθάνονται ελπίδα (+3% από την προηγούμενη μέτρηση) και αισιοδοξία (+4%).


Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, «το εντεινόμενο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα, που αποτυπώνεται στην αναρρίχησή τους στη λίστα των σημαντικότερων κατά την κοινή γνώμη ζητημάτων της περιόδου (δεύτερο, μετά την ακρίβεια, με ποσοστό 35%), προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμο οξυγόνο». Και αυτό, όπως εξηγείται, επειδή μέσα στην πιεστική συνθήκη «της απόλυτης κυριαρχίας του ζητήματος της ακρίβειας, το γεγονός είναι ότι ένα θέμα, που παραδοσιακά αποτελεί ‘θεματική αρμοδιότητα’ κεντροδεξιών και δεξιών κομμάτων, δίνει στη ΝΔ την ευκαιρία να επαναπατρίσει προσώρας μια μικρή μερίδα πρώην ψηφοφόρων της».


Ψήφος εμπιστοσύνης σε Μητσοτάκη

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία (64%) των ερωτηθέντων κρίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται ιδιαίτερα/καθόλου τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών – πολύ κοντά σε ποσοστό βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το ερώτημα, με 60% αρνητικές απόψεις – οι περισσότεροι απάντησαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον πρωθυπουργό στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας – ποσοστό 41% έναντι 27% για τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, η πλειοψηφία θεωρεί πιο αποτελεσματικό στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τον Κυριάκο Μητσοτάκη (40%), έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (24%).


«Κλειδί» τα εθνικά και τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αναδρομική επιστροφή μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους καταναλωτές ενέργειας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, αλλά και την αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ευνοούν την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μέτρηση.


Ωστόσο, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή, αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, εύρημα που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση «αντέχει».


Παράλληλα, ο αντίκτυπος των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν θετικός σε γενικές γραμμές. Η συμμετοχή ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ενωτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών «αντεπίθεσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Αντίστοιχα, η εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ενότητας, μακριά από διαμάχες του παρελθόντος, λειτουργώντας θετικά για μια μερίδα δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365