Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Πληρώνονται στο τέλος Ιουλίου 5.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση - Ποιοι θα δουν προσαύξηση και αναδρομικά

Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων

Έως το τέλος Ιουλίου θα λάβουν τη σύνταξή τους απο τον e-ΕΦΚΑ 5.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλο ή διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε αναμονή περίπου πέντε χρόνια, ενώ τα αναδρομικά που δικαιούνται ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 30.000 ευρώ.


Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τέως Ταμεία.


Πρόκειται για προσαυξήσεις (έως 563 ευρώ τον μήνα) και τα αναδρομικά (έως 33.750 ευρώ) στους 55.000 παλαιούς συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης τα οποία θα καταβληθούν σε βάθος πενταμήνου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.


Αναλυτικότερα η προσαύξηση σύνταξης για 5 ως 25 έτη παράλληλης ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές από 800 ευρώ ως 1.500 ευρώ μπορεί να φτάσει ως 563 ευρώ το μήνα. Επίσης τα αναδρομικά για μια 3ετία (με αποχώρηση, για παράδειγμα, το 2019) κυμαίνονται μεταξύ 2.160 ευρώ και 20.250 ευρώ ενώ τα αναδρομικά για μια 5ετία (με αποχώρηση το 2017) κυμαίνονται μεταξύ 3.600 ευρώ και 33.750 ευρώ.


Με το νέο λογισμικό, που υιοθέτησε ο e-ΕΦΚΑ, ξεκινάνε σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και στο εξής. Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει n εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους.


Η εκκαθάριση όλων των συντάξεων θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταμήνου με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή από το 2016.

Το ακριβές πλήθος των συνταξιούχων που θα δει προσαύξηση και αναδρομικά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμός του μέσα από το νέο λογισμικό σύστημα που καθυστέρησε να εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ περίπου 6 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 δεν είχαν εκδοθεί ούτε οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την προσαύξηση των συντάξεων, ούτε υπήρχε ο απαιτούμενος τρόπος υπολογισμού τους.


Κατηγορίες συνταξιούχων

Η πλειοψηφία των αναμονή συνταξιούχων είναι:


1. Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.


2. Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.


Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Πλέον για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο πριν και μετά το 2017.


Τα χρονικά διαστήματα που έχουν διανυθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης.

Από 1/1/2017 και εφεξής δεν υφίσταται παράλληλη ασφάλιση, εφόσον υπάρχει μόνο ένας Φορέας Κύριας Ασφάλισης, αλλά μόνο παράλληλη απασχόληση και πολλαπλή καταβολή εισφορών για τα χρονικά διαστήματά για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μιας εισφορές στον e ΕΦΚΑ. Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται ως ένας ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Για τον παράλληλο χρόνο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 διατηρείται στο νέο καθεστώς η προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, όπως είχε για πρώτη φορά αποτυπωθεί στον νόμο Κατρούγκαλου.


Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ με 25 χρόνια ασφάλισης έως το 2016 με συντάξιμες αποδοχές 1.300 ευρώ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 500 ευρώ τον μήνα τα αναδρομικά 5ετίας φτάνουν τις 30.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365