Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η εργασιακή γαλέρα στον τουρισμό δημιούργησε «τρύπα» 50.000 ελλείψεων προσωπικού στα νησιά

«Τρύπα» 50.000 ελλείψεων προσωπικού στα νησιά

Μόνο τον Ιούνιο παραιτήθηκαν 5.000 εργαζόμενοι επειδή κατά τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργατών Επισιτισμού - τουρισμού Γιώργο Χότζογλου, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες.


Άνευ προηγούμενου είναι η κατάσταση που παρατηρείται φέτος σε εστιατόρια ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουριστικό κλάδο όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό υπερβαίνουν τα 50.000 άτομα. Μόνο τον Ιουνίου παραιτήθηκαν 5.000 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί τον Μαΐο, επειδή κατά τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργατών Επισιτισμου - τουρισμού Γιώργο Χότζογλου, οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικά άθλιες.


«Ο καθένας κάνει ότι θέλει, πληρώνει όποτε θέλει και απασχολεί τους εργαζόμενους όσο θέλει χωρίς επιδόματα, άδειες και υπερωρίες», δηλώνει ο κ. Χότζογλου.


Μιλά για ανύπαρκτες δομές ειδικά για την επιθεώρηση εργασίας η οποία δεν πραγματοποιεί ελέγχους. «Στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Πάρο δεν υπάρχει κλιμάκιο και όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν πρέπει να πάνε στην Σύρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές όπως στα Σύβοτα όπου τα γραφεία βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα».


Επίσης παρά τα όσα λέγονται οι μισθοί για παράδειγμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι χαμηλότερη κατά 10% ακόμη και σε σχέση με το 2012. Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναγνώρισε την έλλειψη προσωπικού, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους φορείς για την παροχή επιπλέον κινήτρων.


«Κανείς δεν έχει δεχθεί να μας δει και μετά από χίλια ζόρια κλείστηκε ένα ραντεβού αύριο με τον υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια», δήλωσε ο προεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δεν έχει τηρήσει τα υπεσχημένα.


«Μια φορά μιλήσαμε μαζί του με τηλεδιάσκεψη ωστόσο δεν είδαμε ουσιαστικά αποτελέσματα», συνεχίζει, επιμένοντας πως «το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να βρεθεί εάν πρώτον ρυθμιστεί το πρόβλημα με το ταμείο ανεργίας των υπαλλήλων του κλάδου για την χειμερινή περίοδο και δεύτερον εάν εφαρμοστεί κλαδική σύμβαση εργασίας που ψηφίστηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο.


Τέλος προβλέπει ότι εάν δεν υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις τότε του χρόνου δεν θα μιλάμε για 50.000, αλλά για 100.000 κενές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365