Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Με ψηφιακή ταυτότητα και στο εξωτερικό: Πώς θα ταξιδεύουμε εντός ΕΕ στο προσεχές μέλλον

Στο τραπέζι διμερείς συμφωνίες αλλά και... κεντρική ρύθμιση από την ΕΕ

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία μια ειδικής εφαρμογής για τα κινητά που θα μας επιτρέπει να έχουμε ψηφιακά την αστυνομική μας ταυτότητα, αλλά και την άδεια οδήγησης.


Άνοιξε κι επίσημα πλέον ο δρόμος για να μπει η παραδοσιακή ταυτότητα και η άδεια όδηγησης σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία της ψηφιοποίησης θα «ανοίξει» με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε πολίτη, ενώ στόχος είναι να ανοίγουν κάθε μέρα 1-2 ψηφία, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει ένα διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.


Η ψηφιακή ταυτότητα θα είναι αποδεκτή αρχικά μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.


Στο τραπέζι διμερείς συμφωνίες αλλά και... κεντρική ρύθμιση από την ΕΕ

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα υπάρχει ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητας του πολίτη, αντίθετα πρόκειται για κοινή πρακτική.


Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί μια διμερή συμφωνία με αυτές τις χώρες, έτσι ώστε οι ψηφιακές ταυτότητες των πολιτών και των δύο χωρών να είναι αποδεκτές σε αυτές τις δύο χώρες.


Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κεντρική ρύθμιση προκειμένου να μπορούν οι πολίτες που έχουν αποκτήσει και ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητα τους να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν και να είναι αποδεκτή σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365