Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Νέο είδος κρεμμυδιού ανακαλύφθηκε στο Κιλκίς (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις φωτό
Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του χλωριδικού πλούτου της περιοχής, που προέρχεται από το γένος Allium και «βαφτίστηκε» Allium Goumenissanum.

Έντονα χρώματα στο φάσμα του καφέ και του κόκκινου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός νέου είδους φυτού, που καταγράφηκε για πρώτη φορά, παγκοσμίως, στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.


Μετά την ανακοίνωση του νέου είδους στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa, με την επιστημονική ονομασία Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. sp. nov., και την ένταξη τόσο στους ελληνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς χλωριδικούς καταλόγους, το όνομα της Γουμένισσας «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο όχι μόνο με το ΠΟΠ κρασί της «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» αλλά και με αυτό το νέο είδος φυτού.


Πως ανακάλυψαν το νέο...κρεμμυδάκι

Οι πρώτες καταγραφές έγιναν τον Αύγουστο του 2012 λίγο έξω από δυο οινοποιεία της περιοχής: του αείμνηστου Τίτου Ευτυχίδη και αυτό των αδελφών Τάτση. Το πολυετές εύρωστο κρεμμυδάκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκατ., ανθίζει το φθινόπωρο και τα χαρακτηριστικά της ταξιανθίας του είναι πολύ μακριές σπάθες (15-20εκ.) και τα πολλά καφέ - κόκκινα άνθη (50-60).


Μέχρι σήμερα, οι καταγραφές οριοθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με τις καταγραφές να έχουν εμπλουτιστεί από το 2021 με νέες θέσεις σε Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, λίγο κάτω από το χωριό Πηγή) και στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού. Πολύ πιθανό, περαιτέρω έρευνα να καταγράψει και νέες θέσεις στην Ελλάδα.


Είναι το δεύτερο κρεμμυδάκι από την περιοχή του νομού Κιλκίς που εμπλουτίζει τον χλωριδικό πλούτο της Ελλάδας, μετά τις παρατηρήσεις του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και την επιστημονική ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Τζανουδάκη, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με πολύ μεγάλο έργο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο γένος των Allium.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365