Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή και κρατικές ενισχύσεις

Αναλυτικότερα

Διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Μετά από ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία από δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης, σχετικά την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει πως σύμφωνα με το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο η μείωση του ποσού κρατικής ενίσχυσης αφορά στο μη επιστρεπτέο της τμήμα και δεν σχετίζεται με το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πρέπει να επιστραφεί.


Αναλυτικότερα:


To θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Κρατικές Ενισχύσεις καθορίζεται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).


Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι ο αρμόδιος φορέας για την χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.


Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικών ενισχύσεων ανά τομέα είναι το κάτωθι:


υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης και της βουβαλοτροφίας.

( Αριθμ. 720/132077/19.5.2021 Κ.Υ.Α.- ΦΕΚ 2123/Β/2021)

επιτραπέζιας ελιάς-λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 και καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια.

(Αριθμ. 51/126068/13.5.2021 ΚΥΑ – ΦΕΚ 2021/Β/2021)

εκτροφής χοίρων, εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και παραγωγής μελιού.

(Αριθμ. 1184/247574/13.9.2021 ΚΥΑ – ΦΕΚ 4246/Β/2021)

επίσπορης και βιομηχανικής πατάτα και Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη. (Αριθμ. 395/67916/14.3.2022 ΚΥΑ– ΦΕΚ 1332/Β/2022)

καλλιέργειας Λεβάντας, παραγωγής ξηρών Σύκων, της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 και της καλλιέργειας Καπνού.

(Αριθμ. 416/71435/16.3.2022 ΚΥΑ – ΦΕΚ 1333/Β/2022

Στο εν λόγω θεσμικό πλαίσιο αναφέρεται ρητώς ότι:


«Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στις παρ. 1-4 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, [….] Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.


Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Οι ενισχύσεις που καθορίζονται από την παρούσα απόφαση δεν συμψηφίζονται με άλλες ενισχύσεις του ΕΓΤΕ οι οποίες καταβάλλονται από ενωσιακές πιστώσεις.


Κατ’ εξαίρεση ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, όπως καθορίζονται με βάσει την κείμενη νομοθεσία, όπου ορίζεται ως μη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, για τον υπολογισμό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Οι πυρόπληκτες περιοχές γνωστοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με έγγραφο του ΥΠΑΑΤ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος».


Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως προβλέπεται παραπάνω, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αναμένει στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μη πυρόπληκτους δικαιούχους κρατικής ενίσχυσης εφόσον διαπιστωθεί ότι τους έχει προσδιοριστεί πως το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι μεγαλύτερο του 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365