Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η επιδότηση στα κλιματιστικά φέρνει νέο πλαφόν

Πλαφόν

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.


Καταναλωτές που έχουν ήδη κάνει αίτηση στην πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, καταγγέλλουν ότι μπαίνουν σε καταστήματα και βλέπουν τιμές σε κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία ανεβασμένες. Αυτές οι αυξήσεις κινητοποίησαν το υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο θεωρούν ότι πρόκειται περί ενός «καπέλου» στις τιμές στην προσπάθεια κάποιων να βγάλουν χρήματα στους μήνες που διανύουμε.


Έτσι, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται προς ψήφιση διάταξη που θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Θα επιβληθεί όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.


«Ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά. Θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει» ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.


Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται γιατί παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο».


«Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.


Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, έχουμε έναν πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ο. για δύο λόγους.


Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, διευκρίνισε ότι «ο ένας λόγος είναι καθαρά στατιστικός, καθώς εμείς το α’ εξάμηνο του 2021 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ένα από αυτά που παράγει είναι και ο πληθωρισμός». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εκτίμηση της Κομισιόν και των υπηρεσιών στην χώρα μας είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτή η ψαλίδα θα κλείσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365