Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ο νέος κώδικας συμπεριφοράς υπαλλήλων στο Δημόσιο, τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο νέος κώδικας συμπεριφοράς υπαλλήλων στο Δημόσιο

Στο νέο Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς περιλαμβάνονται κανόνες συμπεριφοράς αλλά και δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

1. Σε τι διαφέρει το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς; Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΕΣΣΚΔ) αποτελεί την εθνική στρατηγική της χώρας που περιλαμβάνει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων, παρεμβάσεων και έργων που στοχεύουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας και στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ζητήματα διαφθοράς.


Στο ΕΣΣΚΔ περιλαμβάνονται δράσεις που συναπαρτίζουν το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας.


Ειδικότερα:


✓ Το ΕΣΑ αφορά αμιγώς τη Δημόσια Διοίκηση ενώ το ΕΣΣΚΔ περιλαμβάνει και δράσεις με ιδιωτικούς φορείς

✓ Το ΕΣΑ εγκαθιδρύεται, επικαιροποιείται και ανασχεδιάζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ε.Α.Δ. ενώ το ΕΣΣΚΔ εισάγεται προς έγκριση από τον Πρωθυπουργό και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο

✓ Το ΕΣΑ αφορά σε δράσεις που αναλαμβάνονται και υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενώ το ΕΣΣΚΔ διατρέχει το σύνολο των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.


2. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του ΕΣΑ για τη δημόσια διοίκηση;

✓ το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας (Ε.Σ.Α.), διαλαμβάνει, ειδικώς, δράσεις και έργα, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου, ακεραιότητας και λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης

✓ επιδιώκει να ενισχύσει την πίστη & την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.


Κώδικας Ηθικής & Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΔΥ


1. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους;


Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια κείμενα που έχουν συνταχθεί παλιότερα, ο Κώδικας είναι πιο προσιτός και πρακτικός προς τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα, καθώς αποφεύγει τη στείρα νομική προσέγγιση, αλλά επισημαίνει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς με πρακτικά παραδείγματα τα οποία βοηθούν στην επίλυση διλημμάτων που ανακύπτουν καθημερινά στον χώρο εργασίας.


Ειδικότερα, στον Κώδικα αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα ηθικών και δεοντολογικών διλημμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων και παρενόχλησης – εκφοβισμού – ισότιμης μεταχείρισης, καθώς και ενδεικτική μεθοδολογία διαχείρισης και αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, εξειδικεύει την ενδεδειγμένη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα κατά τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εξ αποστάσεως εργασία.


2. Σε τι διαφέρει ο Κώδικας από τον Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς;


O Κώδικας έρχεται να ενημερώσει και να εμπλουτίσει τον Οδηγό εστιάζοντας, πλέον, σε νέα δεδομένα και προκλήσεις, όπως η χρήση του διαδικτύου, η εξ αποστάσεως εργασία καθώς και η δημιουργία ενός συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών βίαιης συμπεριφοράς, παρενόχλησης και μη ισότιμης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας.


Ο Οδηγός εξακολουθεί να ισχύει για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τα διαλαμβανόμενα στον Κώδικα.


3. Τι προβλέπεται σε περίπτωση παραβίασης του Κώδικα;


✓ Παρόλο που ο Κώδικας αποτελεί ήπια μορφή δικαίου (soft law), η τήρηση των γενικών και ειδικότερων προτύπων ηθικής και συμπεριφοράς που περιλαμβάνει, αποτελεί υποχρέωση για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ακεραιότητας και δεοντολογικής συμπεριφοράς έναντι της ίδιας της Υπηρεσίας, των πολιτών, των επιχειρήσεων και των συναδέλφων τους

✓ Η παραβίαση πολλών από τα ειδικά πρότυπα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει ο Κώδικας συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα ή/ και ποινικό αδίκημα. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζεται πως ο Κώδικας εφαρμόζεται συμπληρωματικά και επικουρικά προς το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο

✓ Την αρμοδιότητα άσκησης της ανώτατης εποπτείας για την εφαρμογή του Κώδικα ασκεί ο επικεφαλής του κάθε φορέα, ο οποίος πρέπει να ορίσει τον αρμόδιο άσκησης της εποπτείας εφαρμογής των προβλέψεων και των δικλίδων ακεραιότητάς του.


Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ


Δείτε τον Κώδικα ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365