Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» τις λευκές Άλπεις

Έρευνα

Η κλιματική αλλαγή έχει αισθητή επίπτωση στις Άλπεις, ορατή και από το διάστημα, καθώς η υψηλότερη και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οροσειρά γίνεται σταδιακά όλο και πιο πράσινη, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες.


Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών, ενώ από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια.


Η νέα έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, που βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα (Landsat) της περιόδου 1984-2021, αποκαλύπτει ότι η βλάστηση πάνω από το όριο των δέντρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80%.


Παράλληλα, μειώνεται σταδιακά η χιονοκάλυψη, αν και μέχρι στιγμής σε μικρότερο βαθμό. Πάντως το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι από ψηλά οι 'Αλπεις φαίνονται να πρασινίζουν όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λοζάνης και της Βασιλείας, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Science, υπολόγισαν ότι η φυτική βιομάζα πάνω από το όριο βλάστησης των δέντρων έχει αυξηθεί κατά 77% τα τελευταία 38 χρόνια. Το φαινόμενο του πρασινίσματος έχει παρατηρηθεί στην Αρκτική και αρχίζει πια να γίνεται ορατό και σε μεγάλα βουνά όπως οι 'Αλπεις.


Η άνοδος των θερμοκρασιών συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις και μακρύτερες περιόδους βλάστησης. Από την άλλη, παρά το πρασίνισμα, η βιοποικιλότητα στις 'Αλπεις υφίσταται αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς σπάνια φυτά σε μεγάλα υψόμετρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από πιο κοινά και πιο ανθεκτικά φυτά που επεκτείνονται από χαμηλότερα υψόμετρα.


Η τήξη των παγετώνων έχει γίνει εδώ και χρόνια ένα σύμβολο της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι το πρασίνισμα της οροσειράς, καθώς τα φυτά επεκτείνονται σε νέες περιοχές και η βλάστηση γίνεται γενικά πυκνότερη και ψηλότερη.


«Η κλίμακα της αλλαγής αποδεικνύεται πως είναι απολύτως τεράστια στις Άλπεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σαμπίνε Ρουμπφ, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.


Αντίθετα με τη βλάστηση, η μελέτη βρήκε ότι η χιονοκάλυψη πάνω από τη γραμμή των δέντρων έχει αλλάξει ελαφρά μόνο μεταξύ 1984-2021.


Σημαντικές μειώσεις του χιονιού παρατηρούνται μόνο στο 10% των Άλπεων πάνω από το όριο των δέντρων, αν και η τάση θεωρείται ανησυχητική για το μέλλον, με δεδομένο ότι οι ορεινές περιοχές ανεβάζουν θερμοκρασία σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εντείνεται, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι 'Αλπεις από λευκές θα γίνονται όλο και πιο πράσινες, στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου.


«Τα πιο πράσινα βουνά ανακλούν λιγότερο ηλιακή φως και συνεπώς οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή, με τη σειρά της, σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης», σύμφωνα με τη Ρουμπφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365