Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

“Ανοίγει” το Fuel Pass 2 – Έρχεται νέο Pass για τον ΕΦΚ

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης καυσίμων
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν δύο ακόμα πλατφόρμες επιδομάτων, μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση θα μοιράσει 260 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και αγρότες.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης καυσίμων αλλά και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν την έξοδο του Αυγούστου οι καταναλωτές να έχουν πάρει μια ανάσα, γεμίζοντας με κρατικό χρήμα τουλάχιστον ένα ρεζερβουάρ (για μεσαία αυτοκίνητα).

Το Fuel Pass 2 φέρνει αυξημένες επιδοτήσεις έως και 100 ευρώ, με το μπόνους της ψηφιακής εκδοχής του (αξιοποιείται μόνο στα βενζινάδικα) να προσφέρει πρόσθετη ενίσχυση 15 ευρώ σε σχέση με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό (μπορεί να γίνει ανάληψη των χρημάτων και χρήση τους παντού). Η αίτηση για το Fuel Pass γίνεται με κωδικούς taxisnet μέσω του gov.gr και η επιδότηση αφορά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Τα κλειδιά της επιδότησης

Η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Η κατάθεση της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό περιορίζει τα ποσά από 45 έως 80 ευρώ ενώ μέσω smartphone τα ποσά διευρύνονται από 60 έως 100 ευρώ.

Δικαιούχοι: Η ενίσχυση χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Κριτήρια: Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Για το ζευγάρι, το όριο ανέρχεται σε 33.000 ευρώ, με ένα παιδί φτάνει τις 36.000 ευρώ και με δύο τις 39.000 ευρώ. Με τέσσερα παιδιά, αγγίζει τις 45.000 ευρώ. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από το σύνολο των 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Η αίτηση: Αρχές της επόμενης εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για τη δήλωση του οχήματος, ιδιόκτητου ή με μακροχρόνια μίσθωση. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση: Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα
100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό
60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό
70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.
Τρακτέρ – χωράφι

ΕΦΚ: Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σε ειδική πλατφόρμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην οποία θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών τους α’ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365