Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Στα σκαριά Fuel Pass 3, έξτρα επίδομα θέρμανσης αλλά και επίδομα διακοπών

Τα τρία μέτρα ανάχωμα

Τέλος στα «όνειρα» οριζόντιων παρεμβάσεων όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα βάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης Το Eurogroup εκτιμά ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Τα τρία μέτρα ανάχωμα με Fuel Pass 3, επίδομα θέρμανσης και ακρίβειας της Κυβέρνησης.

Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας καθώς αναφέρει σαφώς ότι: «τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων».


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμούν ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ή οι παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, αλλά τα επιπλέον κίνητρα προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση.


Χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει «Αναγνωρίζουμε ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων. Αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας».


Μέχρι να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτείνουν τη λήψη στοχευμένων μέτρων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς το Eurogroup τα θεωρεί προτιμότερα από την επιδότηση της τιμής των καυσίμων.


Κίνδυνος χρέους

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ξέχασαν να χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με την αντιμετώπιση από τα κράτη μέλη του δημόσιου χρέους, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Μάλιστα το Eurogroup προειδοποιεί τις χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν πρόβλημα υπερχρέωσης να μην ξεφύγουν δαπάνες και ελλείμματα.


Αναφορικά με την κατεύθυνση των δημοσίων δαπανών, το Eurogroup επισημαίνει ότι οι δαπάνες πρέπει να έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση, για τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης «με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης», διευκολύνοντας επίσης την προσπάθεια της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει σταθερότητα των τιμών χωρίς να προκαλεί πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.


Τα Ελληνικά μέτρα

Με τα περιθώρια για λήψη οριζόντιων μέτρων να στενεύουν ασφυκτικά μετά και την παρέμβαση του Eurogroup, στην κυβέρνηση προκρίνουν την επανάληψη των δύο παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη. Το μέγεθος των παρεμβάσεων θα κριθούν από τις δυνατότητες που θα δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών.


Στο σχεδιασμό προβλέπεται και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα καλύψει την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο 2022-2023. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί φέτος βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία, ωστόσο πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι ο αριθμός των δικαιούχων να είναι διευρυμένος, εφαρμόζοντας νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


«Επιταγή ακρίβειας»

Στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο επανάληψης της «επιταγής ακρίβειας» όπως ονομάστηκε το επίδομα των 200 ευρώ που έδωσε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η κυβέρνηση. Οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ύψος του επιδόματος, τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και το χρόνο που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι το Πάσχα ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365