Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Όλα του φοιτητικού σπιτιού δύσκολα: Τα «πακέτα» από εταιρείες ακινήτων και το plan b της συγκατοίκησης

Οι φοιτητές... επιστρέφουν στις φοιτητικές πόλεις

Αυξάνονται ραγδαία οι κατοικίες και τα διαμερίσματα από ιδιωτικές εταιρείες που απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές σε μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Οι φοιτητές... επιστρέφουν στις φοιτητικές πόλεις μετά από δύο «ιδιαίτερα» χρόνια λόγω κορονοϊού, που έφεραν μείωση στην αναζήτηση σπιτιών που θα καλύψουν τις ανάγκες τους, με τις ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων να οργανώνονται και να εξοπλίζουν ολόκληρες πολυκατοικίες αποκλειστικά για φοιτητές (ή και νέα ζευγάρια ή εργένηδες).


Ήδη ισραηλινή εταιρεία, όπως αναφέρει η Καθημερινή, διαθέτει δύο κτίρια (20 και 24 διαμερίσματα) με κόστος 450 και 600 ευρώ.


Κατά βάση τα διαμερίσματα αφορούν στούντιο (25-35 τμ), ενώ υπάρχουν διαμερίσματα και για συγκατοίκηση, που είναι και το plan b αρκετών φοιτητών ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.


Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν «μπει» στο παιχνίδι με δεκάδες διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη (έως και 675 ευρώ), Πάτρα (από 280 ευρώ).


Ανάλογα με το «πακέτο» των σπιτιών, περιλαμβάνονται ηλεκτρικές συσκευές, ενώ στην τιμή του ενοικίου έχουν ενσωματωθεί τα κοινόχρηστα, το internet, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού και τα κοινόχρηστα πλυντήρια.


Πάντως, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για φοιτητικά σπίτια, η προσφορά δεν είναι η ίδια κάτι που οδηγεί σε δυσκολίες στην αναζήτηση της φοιτητικής στέγης.


Η συγκατοίκηση αποτελεί πλέον μία εναλλακτική επιλογή που εξετάζεται από πολλούς φοιτητές, ενώ παρατηρείται και «στροφή» από την αναζήτηση σπιτιού στα τέλη Αυγούστου σε έναρξή της από τον Ιούλιο.


Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, οι τιμές των ενοικίων είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ και τα Airbnb διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό το κομμάτι.


Τέλος, παρατηρείται το φαινόμενο σε τουριστικές περιοχές να ενοικιάζεται το σπίτι για 9 μήνες σε φοιτητές ώστε να εκμεταλλεύεται τουριστικά την καλοκαιρινή σεζόν.


Η φοιτητική ζωή για πολλούς νέους αποτελεί την καλύτερη περίοδο της ζωής τους, όμως μέχρι να βρεθεί η στέγη που θα στεγάσει τα φοιτητικά όνειρα χρειάζεται... δουλίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365