Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Οδηγίες ΕΟΔΥ για καραντίνα: Τι ισχύει αν έχω θετικό rapid test και συμπτώματα μετά τις 5 ημέρες

Πότε τελειώνει η καραντίνα
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αν έχετε κολλήσει κορονοϊό: Τι πρέπει να κάνετε μετά από θετικό self ή rapid test ή σε επαφή με κρούσμα. Πότε τελειώνει η καραντίνα.

Μπορεί οι περιορισμοί για την πανδημία να καταργήθηκαν για το καλοκαίρι, δίνοντας μια «ανάσα» ελευθερίας μετά από δύο χρόνια ωστόσο, η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τον ιο να διασπείρεται ανεξέλεγκτά χωρίς μάλιστα να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ανοσία καθώς τα στελέχη της Ο4 και Ο5 καταφέρνουν να διαφεύγουν επαναμολύνοντας ακόμα και όσους κόλλησαν πριν λίγες εβδομάδες.

Τα μέτρα μπορεί να έχουν μπει «στον πάγο», ωστόσο τα πρωτόκολλα για όσους βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, ή έρθουν σε επαφή με κρούσμα, εξακολουθούν να ισχύουν και οι πολίτες χρειάζεται να δρουν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ λοιπόν:

Πόσο διαρκεί η καραντίνα για όσους βρεθούν θετικοί


Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.

Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού. 

Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης


Τι ισχύει για την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργική και υφασμάτινη) για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση. Εφόσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατοικεί ή εργάζεται στον ίδιο χώρο με το άτομο, η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου γίνεται τις ημέρες 0 και 5.

Τι κάνουμε μετά από θετικό self-test

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

Τι κάνω αν έχω συμπτώματα ή θετικό τεστ μετά τι 5 ημέρες

Πάντως οι μεταλλάξεις αυτόν τον καιρό δίνουν μέτρια συμπτώματα στους περισσότερους σε σχέση με πριν που πολλοί έμεναν ασυμπτωματικοί, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να βγαίνουν θετικοί και να έχουν συμπτώματα και μετά την 5ημέρα που πρακτικά σημαίνει οτι συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό κανονικά.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής για να συνεχίσει να παραμένει στο σπίτι και μετά το πέρας της 5ημερης καραντίνας και να μην επιστρέψει στην εργασία του, θα πρέπει να ζητήσει σχετικά γνωμάτευση από τον γιατρό την οποία θα προσκομίσει στην εργασία του προκειμένου να αιτηθεί περισσότερες μέρες άδειας για τις οποίες θα πληρωθεί κανονικά.

Συγκεκριμένα:

Τι ισχύει για την εργασία

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 όπως είχε γράψει το Dnews η χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ειδική άδεια ασθένειας δύναται να παρατείνεται ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.

Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 για χρονικό διάστημα εως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Τι ισχύει για έξοδο

Για να βγει κάποιος από το σπίτι του, όπως αναφέρει πιο πάνω ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να μην έχει καθόλου συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών και πάντα με μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365