Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Φορολογικές δηλώσεις: Αύξηση κατά 27% στους φόρους εισοδήματος φέτος – Πως διορθώνονται τα λάθη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος φόρος για έναν στους τρεις φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με πέρυσι

Το 2021 ήταν αναμφίβολα μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020 και το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κάτι που αποδεικνύεται και από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εφέτος τα χρεωστικά εκκαθαριστικά μετά τις φορολογικές δηλώσεις, να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα αυτό έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και αυτό διότι όσοι γνώριζαν ότι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, μετέθεταν όσο μακρύτερα μπορούσαν την υποβολή της δήλωσης.


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα εκκαθαριστικά της Εφορίας που είναι χρεωστικά εμφανίζουν αύξηση φόρου περίπου 30%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος φόρος για έναν στους τρεις φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.


Ειδικότερα από τα 966 ευρώ που ήταν ο μέσος φόρος που βεβαιώθηκε με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021 φέτος έχει σημειώσει σημαντική αύξηση και διαμορφώνεται στα 1.226 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Αυγούστου δεν αποκλείεται η «λυπητερή» της Εφορίας να έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό γιατί πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.


Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 5,5 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.


Ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων, ειδικά όσοι είναι να πληρώσουν επιπλέον φόρο, σχεδιάζουν να τις υποβάλουν όταν θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε γιατί θέλουν να μεταφέρουν όσο μακρύτερα γίνεται τις πληρωμές τους, είτε γιατί η ακρίβεια τους αναγκάζει να κάνουν διαφορετική διαχείριση.


Να σημειωθεί ότι εκείνοι που υποβάλουν την φορολογική τους, δήλωσή τους έως 30 Αυγούστου δεν χάνουν τις 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αλλά θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Επίσης, η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.


Διόρθωση λαθών

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές. Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.


Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει η θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365