Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Μετά από 30 χρόνια σπάνιο είδος ζώου κάνει την επανεμφάνισή του, τί λένε οι επιστήμονες για την χελώνα- αλιγάτορα

Μια μεγάλη έκπληξη αντιμετώπισε ο ερπετολόγος Κρις Φίλιπς

Η χελώνα - αλιγάτορας επανεμφανίζεται στη φύση μετά από 30 χρόνια χωρίς να δίνει σημάδια ζωής.

Μια μεγάλη έκπληξη αντιμετώπισε ο ερπετολόγος Κρις Φίλιπς, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τον Οκτώβριο του 2014 σε ένα ρεύμα στην πολιτεία του Ιλινόις των ΗΠΑ, όταν βούτηξε αναζητώντας μια νεαρή αρσενική χελώνα αλιγάτορα (Macrochelys temminckii) που είχε απελευθερωθεί πρόσφατα με σκοπό την ενίσχυση τους πληθυσμούς εκείνων των ερπετών που σήμερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Πως οδηγήθηκε στα «ίχνη» της σπάνιας χελώνας 

Παρόλο που ο Chris ακολουθούσε τα σήματα από τον πομπό που είχε εγκατασταθεί στην αρσενική χελώνα, ξαφνικά βρήκε κάτι διαφορετικό, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Illinois Natural History Survey «Σχεδόν δεν είχα ανάσα όταν ένιωσα το κέλυφος. Νόμιζα ότι βρήκα την αρσενική χελώνα που ήξερα ότι ήταν εκεί από το ραδιοφωνικό σήμα. Αλλά όταν το έπιασες, το καβούκι του δεν τελείωνε εκεί που έπρεπε». Αφού πραγματοποίησαν μελέτες DNA στο εργαστήριο, ο ερπετολόγος και άλλοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χελώνα ήταν περίπου 18 ετών και συνειδητοποιώντας ότι δεν διέθετε συσκευή παρακολούθησης, σήμαινε ότι ζούσε φυσικά χωρίς να έχει εκτραφεί σε αιχμαλωσία και αργότερα κυκλοφόρησε.

Το εντυπωσιακό εύρημα του Chris δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Southeastern Naturalist, συγκινώντας χιλιάδες επιστήμονες και χομπίστες, αφού η τελευταία φορά που καταγράφηκε μια χελώνα αλιγάτορα στη φύση ήταν το 1984 στο Ιλινόις, όπου είναι ενδημική.


Το εύρημα γεννά ελπίδα στην επιστημονική κοινότητα

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ανακάλυψη αυτής της χελώνας υποδηλώνει δύο υποθέσεις: πρώτον, ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για χελώνες αλιγάτορα και δεύτερον, ότι η χελώνα που βρέθηκε από τον ερπετολόγο είναι το τελευταίο δείγμα που κατάφερε να επιβιώσει φυσικά χωρίς την παρέμβαση επιστημόνων. με μεθόδους αναπαραγωγής και απελευθέρωσης σε αιχμαλωσία.

Από την άλλη, οι ερευνητές συνέχισαν τις διαδικασίες επανεισαγωγής των χελωνών αλιγάτορα και δήλωσαν ότι έχουν ήδη απελευθερώσει περισσότερα από 90 ενήλικα δείγματα μεταξύ δύο και έξι ετών, με στόχο να σώσουν αυτό το είδος από την εξαφάνιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365