Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Καταγγελία για κακοποίηση 98χρονου στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης – «Οι μώλωπες οφείλονται σε αντιπηκτικά φάρμακα» λέει το νοσοκομείο

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα
Ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία περί κακοποίησης 98χρονου ασθενή στο «Παπαγεωργίου» εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και ότι είναι πάγια η τακτική ένδυσης των ασθενών με ρόμπα «για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους και την απρόσκοπτη λειτουργία του ουροκαθετήρα».


Το περιαστικό έκανε ο γιος του 98χρονου από την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως όταν ο πατέρας του ζήτησε από το νοσηλευτικό προσωπικό στο «Παπαγεωργίου» να φορέσει τις πυτζάμες του, εκείνοι φέρονται να του το αρνήθηκαν και – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία – τον έδεσαν στο κρεβάτι. 


«Τράβηξε τα χέρια του και ξεκίνησε μία να τον γρονθοκοπεί και η μία πλευρά του ήταν μελανιασμένη. Δεν ξέρω τι του έδωσαν ακριβώς. Μου είπε “αν δεν ερχόσουν δεν ξέρω αν θα ζούσα”. Δυστυχώς από το νοσοκομείο δεν είχα καμία απάντηση» είπε ο Νίκος Ασλανίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.


Τι αναφέρει το νοσοκομείο


Το νοσοκομείο από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και ότι η χρήση της ρόμπας χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς «για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους και την απρόσκοπτη λειτουργία του ουροκαθετήρα». Όσον αφορά στην καταγγελία για το δέσιμο στο κρεβάτι, η διοίκηση αναφέρει πως «για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης», καθώς ο 98χρονος προσπάθησε πολλές φορές να σηκωθεί και με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν ο αυτοτραυματισμός κατά την προσπάθειά του να βγάλει τον ουροκαθετήρα. Τέλος, αναφορικά με τους μώλωπες, το νοσοκομείο αναφέρει πως «οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία». 


Αναλυτικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου:


«Ο ασθενής Α. Γ., ετών 98, εισήχθη στις 25-08-2022 και ώρα 22:30 μ.μ., στην Ουρολογική Κλινική, μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, λόγω αιματουρίας, με ιστορικό Ca προστάτη και λήψη αντιπηκτικής αγωγής λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Για την αντιμετώπιση της αιματουρίας τέθηκαν συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης, μέσω ενός τρίαυλου καθετήρα Foley 22 fr. Σε ασθενείς με συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης πάγια τακτική του Νοσοκομείου είναι η ένδυσή τους με νοσοκομειακή ρόμπα, τόσο για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ουροκαθετήρα. Λόγω της υπονατριαιμίας, η οποία επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, της μεγάλης ηλικίας αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο. Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του. Οι μώλωπες που αναφέρθηκαν οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία, όπως αναφέρθηκε.


Η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία με σεβασμό στους νοσηλευόμενους ασθενείς έχουν δημιουργήσει πρωτόκολλο αποτελεσματικής διαχείρισης ασθενών με οργανικό ψυχοσύνδρομο, το δε προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλει καθημερινά τις μέγιστες προσπάθειες για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποκλιμάκωσης και την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας με γνώμονα πάντοτε τη μη προσβολή της προσωπικότητας του ασθενούς».


«Με έδεσαν και με ξυλοκόπησαν»» λέει ο 98χρονος


«Δεν ξαναπάω σε νοσοκομείο. Προτιμώ να πεθάνω εδώ στο σπίτι μου. Αυτό που έζησα δεν περιγράφεται με λόγια». Με αυτά τα λόγια ο 98χρονος πατέρας του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη περιγράφει στο GR Times τα όσα βίωσε στο νοσοκομείο. «Πήγα για να με περιθάλψουν, με έδεσαν και με ξυλοκόπησαν», υποστηρίζει ο 98χρονος. 


«Εφιαλτικό αυτό που έζησα… Εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, συνταξιούχος οικοδόμος. Πάλευα μια ζωή για την οικογένειά μου με δυσκολίες, κακουχίες… Πάλευα και καμαρών για την οικογένειά μου… Ήλπιζα ότι θα μπορούσα στα γεράματά μου να απολαμβάνω τουλάχιστον τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπαινα σε νοσοκομείο και αντί να με περιθάλψουν θα με ξυλοκοπούσαν. Τα σημάδια είναι παντού, τα βλέπετε… Ο γιος μου έχει σοκαριστεί πιο πολύ και ας είναι δημοσιογράφος και έχουν δει τα μάτια του χίλια δυο περιστατικά…», λέει ο 98χρονος στο GR Times. 


Ο 98χρονος συνεχίζει την περιγραφή του εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη στο θάλαμο του νοσοκομείου: «Πήγα στο νοσοκομείο, για ένα πρόβλημα αιματουρίας. Μπήκα μέσα, με βάλανε σε ένα θάλαμο, με άλλους τρεις και με είχαν γυμνό από τη μέση και κάτω. Τους παρακάλεσα να μου δώσουν την πιτζάμα μου, αλλά οι νοσοκόμες δεν μου έδωσαν την παραμικρή σημασία. Σηκώθηκα να την πάρω από την τσάντα μου και όταν γύρισα ήρθαν δύο νοσοκόμες οι οποίες έβαλαν κάγκελα στο κρεβάτι μου και στη συνέχεια με γάζες με έδεσαν, έδεσαν τα χέρια μου. Κάποια στιγμή ρώτησα γιατί με δένετε… φυσικά δεν πήρα απάντηση… προσπαθούσα με το δεξί μου χέρι να αντιδράσω και τότε η μία από τις νοσοκόμες άρχισε να με χτυπά με δύναμη στο δεξί μπράτσο. Φώναζα για βοήθεια. Οι άλλοι τρεις που ήταν μαζί μου στο θάλαμο τι να κάνουν; Φοβήθηκαν. Σκεπάστηκαν κάτω από τα σεντόνια τους. Δεν ξέρανε τι να κάνουν. Προφανώς φοβόντουσαν. Φύγανε με τα πολλά οι νοσοκόμες, εγώ φώναζα για βοήθεια, μετά από πολλές ώρες με βρήκε ο γιος μου στο κρεβάτι. Ο Νίκος δεν είχε βέβαια την παραμικρή ιδέα για το τι είχε συμβεί, δεν τον είχα ενημερώσει για το τι μου κάνανε… Με βρήκε κοιμισμένο… Όταν ξύπνησα του είπα τι έχει γίνει. Να σας πω ότι ξύπνησα μετά από 18 ώρες. Όταν ο γιος μου πληροφορήθηκε τι είχε προηγηθεί, έκανε αμέσως αναφορά στον υπουργό Υγείας. Ο Νίκος είναι ένας γενικά ήρεμος και πράος άνθρωπος, όπως και όλοι στην οικογένειά μας… Όπως μου είπε δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγμή να κάνει… ρεπορτάζ για τον πατέρα του και μάλιστα για κάτι τόσο φρικτό και ντροπιαστικό θα πω». 


Πλεύρης: Θα διερευνήσουμε το περιστατικό


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιαστικό αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (30.08.2022) και ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο OPEN. «Θα διερευνήσουμε το περιστατικό», δήλωσε o Θάνος Πλεύρης.


O υπουργός Υγείας τόνισε ωστόσο ότι στην απάντηση που πήρε για το περιστατικό από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αναφέρεται πως «έχει να κάνει με συμβουλές που υπήρξαν από ειδικούς ιατρούς που εξέτασαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν θέλω να πω περισσότερα σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας που υπήρχε. Όσες παρεμβάσεις είχαν να κάνουν αποκλειστικά με το να μπορέσει να δοθεί η θεραπεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365