Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

ΕΦΚΑ: Έρχεται ο... λογαριασμός για την παράλληλη απασχόληση επαγγελματιών, μέχρι πότε η πρώτη δόση

Σύμφωνα με πληροφορίες

Έρχονται ειδοποιητήρια για την εξόφληση από τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες των εισφορών του 2021.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται απο τον e-ΕΦΚΑ η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την εξόφληση από τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες των εισφορών του 2021.


Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα θα ολοκληρώσουν την διασταύρωση των στοιχείων για 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην ανάρτηση των χρεωστικών ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600- 700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12. Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.


Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.


Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.


Πως διενεργείται η εκκαθάριση εισφορών

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν “μπλοκάκι”, είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.


Για την κύρια ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης. Για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλεγεί, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.


Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότηση γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.


Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας ύψους 10 ευρώ και για τους υγειονομικούς υπέρ της στέγης υγειονομικών ύψους 2 ευρώ, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.


Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.


Έτσι αν, για παράδειγμα, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) 260 ευρώ /μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας του και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας) τότε δεν υποχρεούται να καταβάλλει καθόλου εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.


Αν, όμως, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους, π.χ. 200 ευρώ/μήνα και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), τότε θα καταβάλλει επιπλέον 52 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των 252 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ελάχιστη εισφορά των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών, και των 200 ευρώ/μήνα που πληρώνει (μαζί με τον εργοδότη του) για τη μισθωτή απασχόληση του.


Επίσης, όποιος για παράδειγμα ασκεί 2 (ή οποιουδήποτε πλήθους) ελεύθερες επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να καταβάλλει κατ’ ελάχιστον 252 ευρώ/μήνα. Ακόμη, όποιος μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους 252 ευρώ/μήνα και παράλληλα ασκεί ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα (για παράδειγμα έχει ατομική επιχείρηση ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), δεν υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.


Με βάση τα παραπάνω, για κάποιους παράλληλα απασχολούμενους θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, για κάποιους άλλους χρεωστικό και, τέλος, για κάποιους άλλους μηδενικό υπόλοιπο.


Πιο αναλυτικά:


- Πιστωτικό υπόλοιπο θα προκύψει, πιο συγκεκριμένα, για όποιους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες πλήρωσαν πάνω από 252 ευρώ/μήνα. Η όποια διαφορά θα τους επιστραφεί από τον e-ΕΦΚΑ.


- Χρεωστικό υπόλοιπο θα προκύψει για όσους μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα κατέβαλλαν (μαζί με τους εργοδότες τους) κάτω από 252 ευρώ/μήνα.


- Μηδενικό υπόλοιπο, προφανώς, θα προκύψει μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα πλήρωσαν (μαζί με τους εργοδότες τους) ακριβώς το ποσό των 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365