Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Παγκόσμια δημοσκόπηση: Οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό, στην κόλαση, στον παράδεισο και στην μετά θάνατον ζωή

Τι αναφέρει παγκόσμια δημοσκόπηση
Οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό, καθώς το 82% δηλώνει ότι η θρησκεία είναι πολύ ή αρκετά σημαντική, ενώ το 69,6% θα πολεμούσε για τη χώρα σε περίπτωση πολέμου. Τι αναφέρει παγκόσμια δημοσκόπηση.

Η κόλαση συνήθως απεικονίζεται ως ένα μέρος σκοτεινό, πελώριο, όπου το μόνο φως προκύπτει από τις φλόγες που σιγοκαίνε τους αμαρτωλούς κατοίκους, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για μια αιωνιότητα και μια μέρα.

Στη «Θεία Κωμωδία», ο Δάντης φαντάστηκε την κόλαση αλλιώς – την περιέγραψε ως έναν τόπο με κωνοειδή μορφή και διαφορετικά επίπεδα, ή κύκλους, το μέγεθος των οποίων μικραίνει καθώς πλησιάζουν το κέντρο της Γns.

Στη δημοσκόπηση του World Values Survey μπορεί να μην ξεκαθάρισαν πώς φαντάζονται τη μορφή της, αλλά το 44,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι η κόλαση υπάρχει.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2021, είναι κομμάτι ενός παγκόσμιου πρότζεκτ που υπάρχει από το 1981.

Παρότι η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά, αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες συλλέχθηκαν δεδομένα και απαντήσεις στις σχεδόν 300 ερωτήσεις της δημοσκόπησης, πολλές εκ των οποίων είχαν να κάνουν με τη θρησκεία.

Περίπου 82% των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσαν ότι η θρησκεία είναι πολύ ή αρκετά σημαντική για τους ίδιους, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να είναι 38,5%, στην Ιαπωνία 14,5% και στο Μαρόκο 98,6%.

Οσον αφορά το αν πιστεύουν στον Θεό, 91,7% των Ελλήνων απάντησαν θετικά, με το ποσοστό να κυμαίνεται εξίσου ή περισσότερο υψηλά σε χώρες όπως η Αργεντινή (92,4%), Αρμενία (93,5%), η Τουρκία (94,5%), η Βολιβία (97,4%) και το Μπανγκλαντές (99,8%), μεταξύ πολλών άλλων.

Κάποιες χώρες με χαμηλότερα Εξίσου ποσοστά ήταν η Κίνα, όπου 16,9% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πιστεύουν στον Θεό, η Ολλανδία (31,4%) και η Νότια Κορέα (40,6%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της πίστης στον Θεό φαίνεται να έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε ετών που μεσολάβησαν από τη διεξαγωγή της έρευνας στη χώρα μας, το φθινόπωρο του 2017, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», το 78,7% των ερωτηθέντων απάντησε το 2022 ότι πιστεύει στον Θεό.

Αλλά ακόμη και στα ποσοστά που καταγράφηκαν για το World Values Survey μπορούμε να δούμε ότι, παρά το γεγονός ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για τη συντριπτική πλειονότητα, οι πεποιθήσεις των ερωτηθέντων δεν συνάδουν πάντα απόλυτα με την Εκκλησία, υποδηλώνοντας ίσως ένα διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και πίστης.

Για παράδειγμα, 66,4% δήλωσαν πως διαφωνούν με την πρόταση «όταν συγκρούονται η επιστήμη και η θρησκεία, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο».

Επιπλέον, σχεδόν 35% απάντησαν πως πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο σε επίσημες αργίες, αν εξαιρέσουμε τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις κηδείες.

Οσον αφορά τις πεποιθήσεις, το 25,3% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε πως η έκτρωση δεν δικαιολογείται ποτέ (σε αντίθεση με 47,6% στην Κύπρο, 54,8% στην Τουρκία, 79,1% στην Ινδονησία, αλλά και 18,7% στη Γερμανία, 11,4% στην Αυστραλία και 8,6% στον Καναδά), με το αντίστοιχο ποσοστό όσον αφορά την ομοφυλοφιλία να είναι στην Ελλάδα 24,5% (68,2% στην Τουρκία, 58.4% στη Ρωσία, 8,6% στην Ιαπωνία).

Πέρα από την κόλαση, 46,1% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν πως πιστεύουν στον παράδεισο, ποσοστό χαμηλότερο από την πλειονότητα άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία (48,4%), το Μεξικό (77,8%) και η Τουρκία (91,2%), ενώ 47,7% δήλωσαν ότι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα και με όσα γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η δημοσκόπηση δεν αφορούσε όμως μόνο ζητήματα πίστης και θρησκείας. Σχεδόν 70% των Ελλήνων απάντησαν πως διαφωνούν με την πρόταση «οι άνδρες αποτελούν καλύτερους πολιτικούς αρχηγούς από τις γυναίκες», με το αντίστοιχο ποσοστό στη Nιγηρία να είναι 24,1%, στη Ρωσία 38,5%, στην Τουρκία 45% και στις ΗΠΑ 83,1%.

Ερωτώμενοι, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν θα πολεμούσαν για τη χώρα τους σε περίπτωση πολέμου, 69,6% των Ελλήνων δήλωσαν ναι (θετικά απάντησε και το 28,4% των Ολλανδών, το 59,6% των Αμερικανών, το 76,4% των Τούρκων, μεταξύ άλλων).

Κάποιες από τις ερωτήσεις αφορούσαν και την ιδιωτικότητα. Ενδεικτικά, περίπου το 80% των Ελλήνων ερωτηθέντων διαφώνησε, το φθινόπωρο του 2017, με την πρόταση «η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες για οποιονδήποτε ζει στη χώρα χωρίς να το ξέρει».

Η δημοσκόπηση του World Values Survey ξεκίνησε το 2017, ολοκληρώθηκε το 2021 και περιελάμβανε για σχεδόν 300 ερωτήσεις.

2 σχόλια:

 1. η σειρά είναι η εξής: οι Έλληνες φοβούνται πολύ τους παπάδες και την Εκκλησια.Αυτοί με τη σειρά τους φοβερίζουν τους δάσκαλους και τους εκπαιδευτικούς και ο κύκλος συνεχίζεται ακατάπαυστα.
  Για παράδειγμα : δεν τολμάει κανείς σε μια επαρχιακή πόλη να φωνάξει δημοσίως ''είμαι άθεος'' .Την άλλη μέρα δεν θα έχει πελάτες αν έχει μαγαζί, ή δεν θα του μιλάει κανείς ή γενικά θα δεχτεί μπούλινγκ....
  Και μετά θα νομίζουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων ελλήνων που πίστευαν στην Ελευθερία του πνεύματος ,της Δημοκρατίας κλπ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που οι Έλληνες φοβούνται πολύ τους παπάδες και ότι οι παπάδες φοβεριζουν τους δασκάλους κτλ και γενικά τόσο πολύς φόβος λίγο άκυρο μου φαίνεται...Βγες λίγο από το καβούκι σου από το χωριό και τη μικρή κοινωνία που ζεις. Δεν είναι η Αλμωπία το κέντρο του κόσμου ξέρεις... Σκέψου λίγο και την άλλη πλευρά: Αν σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο φωνάξω δημοσίως "είμαι χριστιανός ορθόδοξος" και έχω μαγαζί κ έναν κοινωνικό περίγυρο, πιστεύεις ότι θα γίνει ουρά ποιος θα πρωτοτρέξει να μου δώσει συγχαρητήρια και θα γίνεται σκοτωμός ποιος θα πρωτοαγοράσει από το μαγαζί μου;; Μάλλον δυσφήμιση στο μαγαζί μου κάνω. Αλλά αν φωνάξω δημοσίως "είμαι ακτιβιστής ομοφυλόφιλος" τότε το σύστημα έρχεται και με χειροκροταει..... Δεν έχω τίποτα με κανέναν άνθρωπο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε πληροφορω ότι τα τελευταία χρόνια οι χριστιανοί ορθόδοξοι ποικιλοτρόπως βιώνουν στην καθημερινότητά τους μπόουλινγκ απλά δεν βγαίνουν να το λένε κ να κλαίγονται. "Και μετά θα νομίζουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που πίστευαν στην ελευθερία του πνεύματος της δημοκρατίας κτλ...." Συ είπας!

   Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365