Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι Fuel Pass 3, αλλά «όχι» νέο Power Pass

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο παραμένει σε στάση αναμονής

Περιθώριο μιας φθινοπωρινής επανάληψης ενός πακέτου μέτρων όπως επίδομα θέρμανσης, Fuel pass 3 αφήνει ο αυξημένος δημοσιονομικός χωρος που καταγράφει ο προϋπολογισμός, όχι σε νεο Power Pass λόγω επιδοτήσεων.


Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο παραμένει σε στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει αναφορικά με τη ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία και κυρίως με τις δαπάνες που θα χρειαστούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.


Τα δεδομένα δεν αφήνουν ισχυρές πιθανότητες για μεγάλες ανατροπές στο πακέτο που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο. , Παραδοσιακά βέβαια οι πρωθυπουργοί κάτι αφήνουν ως έκπληξη για το πακέτο που παρουσιάζουν στη ΔΕΘ και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει και στη φετινή (προεκλογική άλλωστε) έκθεση.


Το τοπίο δεν επιτρέπει ούτε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, αλλά ούτε μεγάλη ευελιξία στη βεντάλια των παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται με βάση το πακέτο επιδοματικών μέτρων που έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες.


«Η Οικονομία μας προσφέρει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα» λένε αρμόδιες πηγές, αποφεύγοντας όμως να γίνουν συγκεκριμένοι αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.


Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του δεύτερου μέσα στο έτος συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Στόχος είναι η αύξηση των δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση. Το ύψος τους θα καθοριστεί στα τέλη Αυγούστου, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον τουρισμό, αλλά και για την πορεία των εσόδων. Μέχρι τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2,2-2,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην διαταραχθεί και ο δημοσιονομικός στόχος του 2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές έλλειμμα.


Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, και αρκέστηκε να επισημάνει οτι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.


Πακέτο μέτρων

Στο τραπέζι βρίσκεται η επανάληψη του Fuel Pass και η εφαρμογή του νέου μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπό εξέταση είναι το μοντέλο παρέμβασης στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα έχουν γεμίσει οι δεξαμενές αποθήκευσης στη χώρα μας και κυρίως όταν υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της τιμής, αλλά κυριως της επάρκειας που θα υπάρχει για το χειμωνα.


Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Επανάληψη δεν θα υπάρχει στο Power Pass, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι καταναλωτές θα καλυφθούν από την παρέμβαση στα τιμολόγια μετά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και το νέο μοντέλο τιμολόγησης που ηδη «τρέχει». Ανοιχτό παραμένει και το περιθώριο παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης καθώς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά.


Στην πρώτη θέση της λίστας με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Άγνωστη παραμένει η τύχη της «επιταγής ακρίβειας» όπως έχει ονομάσει η κυβέρνηση το επίδομα των 200 ευρώ που έλαβαν το Πάσχα οι ευάλωτες ομάδες. Πλέον μοιάζει πιθανό η εξαγγελία του να μετατεθεί το φθινόπωρο, πολύ πιθανό και από το βήμα της ΔΕΘ.


Δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν :

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ


625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού


241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση


166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ


34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365