Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο επίδομα θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά: Μέχρι και 850 ευρώ τα ποσά – Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Τα «κλειδιά»

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν φέτος τον χειμώνα το επίδομα θέρμανσης. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα είναι αυξημένο από 174 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012 – 2022 σε 300 εκατ. € την περίοδο 2022 – 2023.

Από περίπου 830.000 νοικοκυριά που έλαβαν τον περσινό χειμώνα το επίδομα θέρμανσης, φέτος αναμένεται να το πάρουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια, λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ζεστάνει τα νοικοκυριά, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και κίνητρα για όσους είναι εφικτό να «επιστρέψουν» στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους, καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα, όμως, διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

Μάλιστα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης.

Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα, όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα θέρμανσης: Τα «κλειδιά»

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί αλλά και με βάση πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για τον φετινό χειμώνα, η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 16,6% από τα 300 στα 350 ευρώ. Για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα θερμαντικά συστήματα, η βάση υπολογισμού θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς θα ανέβει στα 700 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό επιδόματος ανέρχεται με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία σε 100 ευρώ. Το μέγιστο ποσό του επιδόματος φθάνει τα 750 ευρώ, επίσης με βάση όσα ισχύουν από πέρυσι. Τα δύο αυτά όρια ενδέχεται να αυξηθούν πιθανότατα κατά 50 – 100 ευρώ και να διαμορφωθούν στα 150 και στα 850 ευρώ, αντίστοιχα.

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα θα αυξηθούν και θα διαμορφωθούν ως εξής:

* Το όριο εισοδήματος για άγαμο θα αυξηθεί από 14.000 σε 16.000 ευρώ.

* Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο θα αυξηθεί από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ.

* Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στα 26.000 ευρώ.

* Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στα 3.000 ευρώ.

Έτσι, τα συνολικά εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες θα διαμορφωθούν ως εξής:  

Από 23.000 σε 27.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο.

Από 26.000 σε 30.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα.

Από 29.000 σε 33.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Από 32.000 σε 36.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα. 

Από 25.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο.

Από 28.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα.

Από 31.000 σε 35.000 για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα.


Επίδομα θέρμανσης – Στην αντλία 

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επιδότηση της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από την αντλία με ποσό 0,25 ευρώ το λίτρο. Συνεπώς, εάν η τιμή του καυσίμου στο πρατήριο ανέρχεται στο 1,60 ευρώ, η τιμή στην οποία ένα νοικοκυριό θα προμηθευτεί το πετρέλαιο θα είναι μειωμένη στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 24000 ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ , ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΙΔΙΏΝ.......ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365