Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα διάταξη ανοίγει το παράθυρο για σύνταξη ακόμα και στα 56 για δημοσίους υπαλλήλους

Σύμφωνα με πληροφορίες

Έρχεται νέα διάταξη για τη συνταξιοδότηση σε δύο ταχύτητες των υποψηφίων συνταξιούχων του δημοσίου των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δε μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.

Ειδικότερα οι υπάλληλοι που θεμελίωσαν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια.


Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 56 και 58 το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική, αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο.


Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με τη νέα διαδικασία τον Φεβρουάριο υπέβαλαν παραιτήσεις και θα αποχωρήσουν για σύνταξη τον Αύγουστο. Επισημαίνεται ότι κυρίως γυναίκες, επέλεξαν να βγουν με διατάξεις μειωμένης κλείνοντας φέτος τα 56 ή 58 και θεωρείται βέβαιο ότι η συνταξιοδότησή τους θα προχωρήσει κανονικά με βάση τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.


Να θυμίσουμε ότι στον "αέρα" βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης "κόλλησε" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη.


Με την γνωμοδότησή του, δεν θα αποδέχεται την συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.


Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.


Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων που "επηρεάζονται" είναι και 2.000 είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.


Και όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.


Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.


Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου όπου οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:

1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)


2. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).


3. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

1 σχόλιο:

  1. Σε αυτήν υην χώρα μόνο οι δημόσιοι το έχουν αξία και δικαιώματα, όλοι οι άλλοι είναι υπηρέτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365