Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Πάνω από 6% οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους

Αυξήσεις στις συντάξεις

Με πάνω από το 6% φλερτάρει η αύξηση των συντάξεων από το 2023 όπως είχε γράψει το Dnews για 1,5 εκατ. συνταξιούχους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η αύξηση επηρεάζεται απλό την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος.


Η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δυο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.


Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσού για όλους θα επηρεάσει τόσο τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν - όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση - από 1/1/2023, όσο όμως και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά την βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους. Έτσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2023 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.


Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξή τους, αυτοί είναι οι εξής:


-Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι ( δηλαδή όσοι βγήκαν στην σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).


-Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 45 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης σύνταξης 60 ευρώ για την σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 15 ευρώ


--Αυτοί οι οποίοι θα δουν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση, θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι ( όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13/5/2016), οι οποίοι έχουν μεγαλη προσωπική διαφορά. Η αύξηση στην σύνταξή τους θα μειωσει την προσωπική διαφορά τους και όταν αυτή εξαφανιστεί, θα μπορούν να λάβουν και αυτοί πραγματικές αυξήσεις, τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα παλαιός συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, σε περίπτωση αύξησης σύνταξης 60 ευρώ, θα μειώσει την προσωπική του διαφορά στα 40 ευρώ. Σε επόμενη αύξηση της ίδιας τάξης ( 60 ευρώ) θα μηδενίσει την προσωπική του διαφορά και θα λάβει και 20 ευρώ πραγματική αύξηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365