Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

«Γρίφος» η φθηνότερη πηγή ενέργειας φέτος - Συγκρίσεις για τη θέρμανση ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο; Κλιματιστικό ή ηλεκτρικό καλοριφέρ; Τζάκι ή πέλετ;

Γρίφος για γερούς λύτες μοιάζει να είναι φέτος η φθηνότερη πηγή ενέργειας για να καλυφθούν οι ανάγκες της θέρμανσης.

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο; Κλιματιστικό ή ηλεκτρικό καλοριφέρ; Τζάκι ή πέλετ; Τέτοιου τύπου ερωτήματα «βασανίζουν» τους καταναλωτές ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Το ράλι των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο φέρνει συνεχείς ανατιμήσεις και στο ρεύμα, με συνέπεια οι καταναλωτές να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα όσον αφορά το οικονομικότερο μέσο θέρμανσης για να καλυφθούν οι ανάγκες του φετινού χειμώνα που αναμένεται ιδιαίτερα δριμύς.


Με τα τωρινά δεδομένα, μπορεί να γίνουν συγκρίσεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί η τιμή του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε έναν - δύο μήνες από σήμερα. Η μόνη «σίγουρη» επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η παρέμβαση με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. 


Με τα σημερινά δεδομένα, όσοι χρησιμοποιούν το ρεύμα ως πηγή θέρμανσης, φαίνεται να είναι... κερδισμένοι, τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί να μοιάζει ειρωνικό εφόσον σήμερα η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε στα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα ωστόσο είναι τέτοια η κρατική επιδότηση που τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο η τιμή λιανικής μπορεί να συγκρατηθεί κάτω από τα 15 λεπτά. Συνεπώς, το ρεύμα μοιάζει αυτή τη στιγμή ως μια καλή εναλλακτική για θέρμανση υπό τη συνθήκη ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 


Στο φυσικό αέριο, η κατάσταση είναι «εκρηκτική». Η τιμή λιανικής μιας κιλοβατώρας μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 30 λεπτά αν δεν υπάρξει κρατική επιδότηση καθώς ήδη 30 λεπτά είναι η τιμή χονδρικής στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Τα 700.000 νοικοκυριά που έχουν αλλάξει τους καυστήρες ώστε να λειτουργούν με φυσικό αέριο θα πρέπει να περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική που θα ισχύσει για τον φετινό χειμώνα. Τα 30 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, θα είναι φέτος… σταγόνα στον ωκεανό.


Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα, η τιμή λιανικής θα κυμανθεί στα επίπεδα των 1,6-1,7 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και στις πιο  «παγωμένες» περιοχές της χώρας, το κόστος θέρμανσης θα εκτοξευτεί. Θυμίζουμε ότι πέρσι η σεζόν ξεκίνησε με τιμή στα 1,16 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365