Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ρεύμα: Τι θα πληρώνουμε από σήμερα, νέες τιμές στους λογαριασμούς

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις

Τις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος για τον Σεπτέμβριο καθορίζει η απόφαση της ΡΑΕ.

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις στα ημερολόγια ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου. Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, οι ενεργοί πάροχοι, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές αερίου και ρεύματος διαμόρφωσαν προ ημερών, στην πλειονότητά τους, τιμοκαταλόγους «φωτιά» (από 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ ) τους οποίους έρχεται πλέον η κυβέρνηση «πυροσβεστικά» να περιορίσει.


Όπως αναφέρει το MEGA τον μήνα Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δις. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα οικιακά τιμολόγιο η επιδότηση είναι στα 639 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh).


Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των διεθνών του φυσικού αερίου και δευτερευόντως των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.


Αναλυτικά οι τιμές για τον Σεπτέμβριο είναι:

Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγάλη (από 205,38 τον Αύγουστο)

Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 τον Αύγουστο)

Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 τον Αύγουστο)

Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.


Έτσι, με την επιδότηση – ρεκόρ στις οικιακές παροχές, τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώνουν οι προμηθευτές τις προηγούμενες, μειώνονται δραστικά με την τελική τιμή που θα καταβάλλουν οι πληροφορίες για να κυμαίνεται (ανάλογα με τον πάροχο) από 4 λεπτά/kWh έως και 35 λεπτα/kWh.


Μη οικιακά τιμολόγιο


Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.


Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.25.000 επαγγελματικές επαγγελματικές υπηρεσίες όπως εταιρείες, εμπορικά καταστήματα, περισσότερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κ.ά. και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh μειώνοντας το 90% της αύξησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365