Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδική άδεια για νόσηση από κορονοϊό: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ως πέντε εργάσιμες ημέρες δικαιούται άδεια οι εργαζόμενοι

Η ειδική άδεια εργαζόμενων λόγω νόσησης από Covid-19 θα - Τι απαιτείται για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας και πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι που νοσούν από κορονοϊό.

Ως πέντε εργάσιμες ημέρες δικαιούται άδεια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εφόσον νοσήσουν με COVID-19. Ειδικότερα η σχετική διάταξη ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για τη χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό. Ωστόσο εφόσον νοσήσει κάποιο προστατευόμενο μέλος ή παιδί δεν δίνεται ειδική άδεια στον γονέα ο οποίος μπορεί να μόνο να πάρει μέρες από την ετήσια άδεια του.


Ειδικότερα σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η ισχύς του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 (Α’ 12) παρατείνεται από τη λήξη της υπ’ αρ. 35432/2022 (Β’ 1820) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι από 01-06-2022 και μέχρι την 30η-09-2022, με τους ειδικότερους όρους και λεπτομέρειες, που ορίζονται στην υπ’ αρ. 6924/27-01-2022 (Β’ 291) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα.


Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.


Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσης της εργασίας, είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, κατά την κρίση του, οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργασίμων ημερών.


Χωρίς ιατρική γνωμάτευση η ειδική άδεια Covid

Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.


Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.


Με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 για χρονικό διάστημα εως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας


Στη βεβαίωση του εργοδότη με τα στοιχεία της περιόδου αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία βεβαιώνεται επιπροσθέτως ότι αυτός δεν παρείχε την εργασία του εξ αποστάσεως.


Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθένειας που χορηγούνται δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.


Σε περίπτωση που η πρώτη ημέρα της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 τυχόν έπεται της τελευταίας ημέρας άδειας ασθενείας από άλλη αιτία, οι ημέρες ασθένειας λόγω COVID-19 επιδοτούνται όλες ως συνεχόμενες ημέρες ασθενείας.


Επίδομα ασθενείας

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας και η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου αντλείται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 που τηρεί η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.


Σε περίπτωση που το επίδομα ασθενείας δεν χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο αιτών συνυποβάλλει την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του ως δικαιολογητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365