Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλαγή ώρας: Στο τραπέζι να «αλλάξουν» όλα όσα ξέρουμε

Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Τι θα γίνει φέτος με την αλλα΄γή ώρας. Θερινή όλο το χρόνο ζητούν ιταλοί επιστήμονες. Η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομούσε ενέργεια και θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα, εκτιμά ο ιταλικός οργανισμός Sima.


Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μπορούν να μετριαστούν αν η θερινή ώρα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τον χειμώνα, προτρέπουν επιστήμονες στην Ιταλία.


Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, η μονιμοποίηση της θερινής ώρας θα περιόρισε τη ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα και θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία, δήλωσε στο Reuters o Αλεσάντρο Μιάνι, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima).


Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες άλλες χώρες, η Ιταλία γυρίζει τα ρολόγια μια ώρα πίσω κάθε φθινόπωρο, ώστε να ξημερώνει νωρίτερα, και τα επαναφέρει στην κανονική ώρα την άνοιξη, οπότε γίνονται φωτεινότερα τα απογεύματα και εξοικονομείται ενέργεια.


Μισό δισ. ευρώ εξοικονόμηση


Η διατήρηση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο θα επέτρεπε στην Ιταλία να εξοικονομεί μισό δισ. ευρώ τον χρόνο με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, και θα περιόριζε τις εκπομπές κατά 200.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.


«Επιπλέον, το φως αυξάνει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τη διάθεση, και δίνει την ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με πιθανά θετικά οφέλη για την υγεία» είπε ο Μιάνι.


Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει.


Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε να καταργηθεί από το 2021 η υποχρέωση αλλαγής ώρας στα κράτη-μέλη δύο φορές το χρόνο, δίνοντάς τους το περιθώριο να αποφασίζουν μόνα τους για θερινή ή κανονική ώρα.


Ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση και περιμένουν τώρα μελέτη επιπτώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα


Και φέτος αναμένεται να γίνει κανονικά η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 30/10.


Επομένως, στις 30 Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα της 30ής Οκτωβρίου θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00.

1 σχόλιο:

  1. Κάθε χρόνο τα ίδια. Η αλλαγή της ώρας θα γίνεται κανονικά πάρτε το χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365