Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

«Σπίτι μου»: Με μισθό 714 ευρώ μπορεί κάποιος να πάρει δάνειο για αγορά κατοικίας -Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Για πρώτη φορά θα δοθεί στεγαστικό δάνειο σε νέους άγαμους με μισθό 714 ευρώ καθαρά το μήνα

Νέα δάνεια για την αγορά κατοικίας σε νέους άγαμους και έγγαμους με ή χωρίς ηλικίας από 25 ως 39 ετών δίνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» από τις αρχές του 2023.

Για πρώτη φορά θα δοθεί στεγαστικό δάνειο σε νέους άγαμους με μισθό 714 ευρώ καθαρά το μήνα σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια.


Ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζονται νομικά ζητήματα προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (Πρόγραμμα «Σπίτι μου») να υλοποιηθεί.


Μέσω του προγράμματος χορηγούνται χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας.


Το πρόγραμμα απευθύνεται:

σε νέους άγαμους ηλικίας 25-39 ετών

σε νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης ηλικίας 25-39 ετών. Αρκεί ένας από τους δύο να έχει ηλικία από 25 ως 39 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι τα εξής:

Άγαμος: από 10.000 ως 16.000 ευρώ

Έγγαμος: ως 24.000 ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: ως 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: ως 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: ως 33.000 ευρώ.

Τα δάνεια δίνονται συγχρηματοδότηση με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ και των Τραπεζών.


Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.


Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.


Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.


Σημειώνεται ακόμη ότι:

Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.

Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.


Παράλληλα με το Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια επιδοτούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.


Στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ, εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.


Η κατοικία πρέπει να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Διευκρινίζεται επίσης ότι κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.


Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/ επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και φθάνει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365