Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Φυσικό αέριο: Οι τρεις λόγοι που ωθούν τις τιμές προς τα κάτω

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία μειώθηκαν

Οι τιμές στο φυσικό αέριο «ωθούνται» προς τα κάτω το τελευταίο διάστημα και αυτό το γεγονός έχει τη δική του εξήγηση.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς του επόμενου μήνα μειώθηκε κατά 8,75 ευρώ στα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.


Το ολλανδικό συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία είναι συνήθως η πιο κρύα περίοδος του έτους με την μεγαλύτερη ζήτηση, μειώθηκε κατά 8,80 ευρώ στα 156,70 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα, το βρετανικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα μειώθηκε κατά 17,50 πένες στις 240 πένες ανά θερμική μονάδα.


Ο ήπιος καιρός, οι πλήρεις δεξαμενές αποθήκευσης και οι αυξημένες αφίξεις δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την προμήθεια. Οι προγνώσεις για ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν αυτήν την στιγμή τις τάσεις, δηλώνουν οι αναλυτές.


Το υπόλοιπο του Οκτωβρίου θα είναι πιο ήπιο με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές, με περιστασιακά άστατο καιρό και βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Refinitiv Γκέοργκ Μίλερ.


«Οι αποθήκες είναι γεμάτες και το LNG εξακολουθεί να έρχεται, επομένως θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε υπερπροσφορά», δήλωσε αναλυτής ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω πτώση τιμών.


Αποθέματα στο 92%

Η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φθάνει σχεδόν το 92%, υπερβαίνοντας τους προ του χειμώνα ευρωπαϊκούς στόχους, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.


Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι οι κινεζικές εταιρείες κοινής ωφελείας κλήθηκαν να σταματήσουν την πώληση LNG προς την Ευρώπη και το εξωτερικό είναι πιθανόν να περιορίσουν την πτώση, σύμφωνα με τον αναλυτή.


Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 4 ευρώ στα 63 ευρώ/MWh - στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2021.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συμβόλαιο επόμενης ημέρας ήταν το μόνο που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,50 πένες στις 105 πένες/θερμική μονάδα.


Η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί την Τρίτη, προβλέπει η ανάλυση της Refinitiv, όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σύστημα φυσικού αερίου ήταν 11,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) υπερπροσφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Grid.


Η μέγιστη παραγωγή ανέμου είχε προβλεφθεί να μειωθεί από τα 15,5 γιγαβάτ (GW) σήμερα στα 7,9 GW αύριο, από τη συνολική μετρούμενη ισχύ των 20 GW περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Elexon.


Στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο αναφοράς κατέγραψε μείωση κατά 0,87 ευρώ, στα 67,15 ευρώ ανά τόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365