Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Στα ύψη οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις για το επίδομα

Η πρεμιέρα για την περίοδο διάθεσης πετρελαίου είναι για γίνει την ερχόμενη Παρασκευή

Η πρεμιέρα για την περίοδο διάθεσης πετρελαίου είναι για γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο την τιμή.

Με τον χρόνο για την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης να μέτρα αντίστροφα, οι καταναλωτές αλλά και η κυβέρνηση βλέπουν να καταρρίπτεται κάθε υπολογισμός εξαιτίας και της νέας ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Η πρεμιέρα για την περίοδο διάθεσης πετρελαίου είναι για γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.


Είναι ενδεικτικό πως στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η κυβέρνηση έκανε τις ανακοινώσεις σχετικά με το νέο επίδομα θέρμανσης οι υπολογισμοί είχαν γίνει με τιμή 1,60 ευρώ / λίτρο, η οποία μετά την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία ( 20 λεπτά συν ΦΠΑ 24%), η τιμή θα έπεφτε τουλάχιστον στο 1.35 ευρώ / λίτρο. Οι υπολογισμοί ωστόσο έγιναν χωρίς η κυβέρνηση να λογαριάσει τον ΟΠΕΚ.


Η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ μοιάζει να στοιχίζονται πίσω από τον Πούτιν, δημιουργούν νέα δεδομένα . Πλέον η έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης (με την επιδότηση) αναμένεται να γίνει με τιμή στην περιοχή του 1,55 ευρώ / λίτρο, όταν πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ/ λίτρο και τελικά τον Απρίλιο η τιμή είχε φτάσει στα 1,60 ευρώ / λίτρο


Το νέο επίδομα

Πλέον οι καταναλωτές στρέφουν το βλέμμα τους στο επίδομα θέρμανσης, περιμένοντας την υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους και το χρόνο έναρξης υποβολής των αιτήσεων.


Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.


Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:


Άγαμος : 16.000ευρώ


Έγγαμος: 24.000ευρώ


Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ


Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ


Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ


Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.


Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.


Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365