Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για τον κοινό φορτιστή σε όλες τις φορητές συσκευές

Μείωση αποβλήτων

Θύρα φόρτισης “USB Type-C” μέχρι τα τέλη του 2024 θα πρέπει να έχουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μικρού και μεσαίου μεγέθους (tablets, κινητά, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά) καθώς με τη νέα νομοθεσία αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης για όλες τις συσκευές στην Ε.Ε.

Η νέα νομοθεσία ψηφίστηκε, θα δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.


Πρόκειται για τη νέα Οδηγία που εναρμονίζει την τεχνολογία ταχείας φόρτισης, παρέχει στους καταναλωτές σαφήνεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης και επιτρέπει στους αγοραστές να επιλέξουν αν επιθυμούν να αγοράσουν νέα ηλεκτρονικά είδη με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.


Οι νέες αυτές υποχρεώσεις θα αυξήσουν την επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και €250 εκατ. ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών. Πρόκειται για μια μείζονα θεσμική παρέμβαση, δεδομένου ότι οι φορτιστές, που απορρίπτονται και δεν χρησιμοποιούνται, αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.


Η νέα νομοθεσία, που βρίσκεται προς ψήφιση, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να καταστούν τα προϊόντα στην Ε.Ε. πιο βιώσιμα, να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών.


Ένας μόνο φορτιστής


Στη βάση των κανόνων οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.


Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει, επίσης, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.


Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.


Μείωση αποβλήτων


Η τροποποιημένη Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα στην Ε.Ε. πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.


Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντας τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν, επίσης, να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.


Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και €250 εκατ. ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365