Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ευχάριστη ανατροπή για τις συντάξεις: Μεγαλύτερες αυξήσεις και νωρίτερα στην τσέπη

Μεγαλύτερες αυξήσεις και νωρίτερα στην τσέπη

Νωρίτερα θα καταβληθεί η αύξηση κατά 7% σε όλες τις συντάξεις από 1.1.2023. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews επικρατέστερο σενάριο είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις να καταβληθεί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή τέλη Ιανουαρίου του 2023.

Για να γίνει αυτό απαιτείται να βγει άμεσα νομοθετική ρύθμιση καθώς απαιτείται αλλαγή του νόμου αφού θα δοθούν αυξήσεις 7% χωρίς να έχουν βγει τα  τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμάριθμου του 2022, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα ορίζει  κατ’ εκτίμηση το ποσοστό της αύξησης δηλαδή στο 7% και θα σημειώνεται ότι με την τελική έκδοση των στοιχείων θα δοθεί πρόσθετη αύξηση στους συνταξιούχους.


Σήμερα ο νόμος  4670/2020 ορίζει από 1η Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). 


Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7% με 7,5%.


Μάλιστα συμφωνά με πηγές του e-ΕΦΚΑ η τελική αύξηση των συντάξεων δεν αποκλείεται να φτάσει και στο 8%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας: 

• Η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις 700-750 ευρώ. Για το συνταξιούχο με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ, εφόσον δοθεί αύξηση 7%, θα λάβει επιπλέον περίπου 53 ευρώ, ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Σωρευτικά θα λάβει το 85% μιας επιπλέον σύνταξης το χρόνο. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειονότητα τους επιλέξιμοι και για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. 


• Περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι λαμβάνουν καθαρό ποσό σύνταξης γήρατος 900 ευρώ. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων, ο συνταξιούχος αυτός θα λάβει επιπλέον 63 ευρώ τον μήνα, ετήσιο όφελος 756 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση εισοδήματος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σωρευτικά ετησίως 66 ευρώ, φτάνοντας τα 822 ευρώ. Το επιπλέον εισόδημα αγγίζει το 90% μιας επιπλέον σύνταξης το 2023 σε σχέση με το 2022. 


• Περίπου 185.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας 514 ευρώ τον μήνα (μέση καθαρή αναπηρική σύνταξη). Με την εφαρμογή αύξησης  7%, το μήνα θα λάβει 36 ευρώ επιπλέον, ετησίως 432 ευρώ. η πλειονότητα των συγκεκριμένων συνταξιούχων θα ωφεληθούν επιπλέον  από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), από το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα λάβουν μια επιπλέον σύνταξη το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 


Το ύψος της προσωπικής διαφοράς αποτελεί κρίσιμο μέγεθος, από το οποίο εξαρτάται εάν οι συνταξιούχοι θα δουν στην «τσέπη» τους αύξηση στην κύρια σύνταξη τους ή θα διαπιστώσουν μόνο λογιστική απομείωση.  


Η αύξηση αφορά περίπου 1,6 εκατομμύρια με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 820 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι περίπου 800.000 είναι άτυχοι καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένη λόγω της προσωπικής διαφοράς.


-Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για αυξήσεις έως 7%. Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. 


-Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τα 49 ευρώ (για αυξήσεις 7%). 


Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 750 ευρώ στη τσέπη τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως 7%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 52,5 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα  802,50 ευρώ. Ετήσιο όφελος 630 ευρώ.


-Για κύριες συντάξεις 900 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 63 ευρώ για αυξήσεις 7%. 


-Για κύριες συντάξεις 1.000 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ για αυξήσεις 7%. 


Για κύριες συντάξεις 1.100 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει  τα 77 ευρώ (αυξήσεις 7%), ενώ για κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 84 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365