Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Είδος προς εξαφάνιση τα καυσόξυλα: «Όλος ο κόσμος θα μπει στα δάση να κόψει ξύλα»

Δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο

«Είμαστε η μεγαλύτερη δασική έκταση στην Ελλάδα και δεν έχουμε καυσόξυλα» τονίζει ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου.

«Δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όλος ο κόσμος θα μπει στα δάση να κόψει ξύλα, «γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον, δεν είναι θέμα πολυτέλειας» τονίζει στο OPEN.


Μιλώντας στην εκπομπή ο έμπορος ξύλων Γιώργος Κασκαλίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πρόωρο κλείσιμο κάποιων μαντρών. «Από τον επόμενο μήνα, ίσως και τις επόμενες ημέρες, κάποιες μάντρες που δεν είχαν εφοδιαστεί επαρκώς θα αρχίσουν να κλείνουν μία-μία. Κάποιοι που ήταν πιο οργανωμένοι κι έχουν κάνει τα κουμάντα τους, θα καθίσουν παραπίσω, όσο μπορούν να αντέξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη».


Τι συνέβη και ξεμένει από ξύλα η αγορά; «Ξύλα υπήρχαν, όσα κάθε χρόνο, ίσως και περισσότερα. Ωστόσο, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη. Λείπουν ξύλα λόγω της μεγάλης ζήτησης».


Τη δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες για τη χειμερινή περίοδο δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.


Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διατίθενται δωρεάν καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.


Φέτος, το Υπουργείο διέθεσε 4.500.000 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας, προς τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής: Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας.


Αναλυτικότερα, τα ποσά χρηματοδοτήσεων κατ’ έτος έχουν ως εξής:


2022: 4.500.000 €


2021: 3.500.000 €


2020: 3.000.000 €


2019: 680.000 €


2018: 480.000 €


2017: 457.000 €


2016: 907.500 €


2015: 1.100.000 €


2014: 90.000 €


Παράλληλα, το ΥΠΕΝ κατανοώντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες δημιουργούν ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμών υλοτομικών και λοιπών εργασιών προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την αύξησή τους από το επόμενο διαχειριστικό έτος.


4 σχόλια:

  1. πρέπει να γίνουν πολλές προσλήψεις σε δασοφύλακες για την προστασία των Δασών.Αν είναι ο καθένας να κόβει απ το Βουνό και το Δάσος δένδρα τότε ας αρχισουμε να κλέβουμε και τις τράπεζες γιατί ζοριζόμαστε οικονομικά.
    Ποιά η διαφορά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κόβεις δένδρα σημαίνει έρχονται μεγάλες καταστροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το δασαρχείο Αριδαίας όσους και να προσλάβεις δεν αλλάζει τίποτα, απλά θα υπάρχουν περισσότεροι πληροφοριοδότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δασαρχείο Αλμωπίας ας ανοίξει τα μάτια του και ας κοιτάξει τους επαγγελματίες ( όχι όλοι ) που κάθε χρόνο κατεβάζουν σεβαστές ποσότητες παράνομης ξυλείας και ας αφήσουν τους κακομοίρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365