Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Πόσο ακριβά πληρώνουμε το ρεύμα στη χώρα μας - Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πίνακα με τις τιμές ρεύματος

Ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Δανία

Στη 10η θέση βρίσκεται η χώρα μας προς την ευρωπαϊκή κατάταξη για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα η μέση τιμή λιανικής για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 0,2305 ευρώ/KWh. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει όλους τους φόρους αλλά και τις επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος.


Ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Δανία με μέση τιμή 0,4559 ευρώ/KWh, ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 0,3377 ευρώ/KWh, η Ιταλία με 0,3115 ευρώ/KWh και η Ισπανία με 0,3071 ευρώ/KWh.


Ακριβότερες από τη χώρα μας είναι επίσης η Τσεχία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Ρουμανία.


Στον αντίποδα χαμηλότερες τιμές κιλοβατώρας έχουν οι εξής χώρες:


Αυστρία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Μολδαβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Τουρκία, Σερβία, Γεωργία, Κόσοβο, Ολλανδία.


Εάν όμως εξαιρεθούν οι φόροι και οι επιδοτήσεις τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με μέση τιμή 0,3118 ευρώ/KWh. 


Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Ενέργειας επισήμαναν ότι ο πίνακας της Eurostat που δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις αφορά σε τιμές που δεν πληρώνουν οι καταναλωτές και ότι οι τιμές που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού μεσολαβούν οι επιδοτήσεις.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο, η τελική τιμή της ενέργειας στη λιανική αγορά στη χώρα μας κινείται κατά μέσο όρο στα 23 λεπτά/Kwh (έναντι 19,74 λεπτών το δεύτερο εξάμηνο του 2021) ανέφεραν πηγές του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365